El Ple de l’Ajuntament aprova inicialment els pressupostos de 2023

Comparteix

Entre les inversions destacades hi ha part del finançament de la compra dels terrenys del parc del Bon Repòs, una part també de la nova Biblioteca, l’arranjament del camí de Les Tres Cales i la instal·lació de plaques fotovoltaiques.

El Ple de l’Ajuntament va aprovar, aquest dimecres, els pressupostos de 2023, els últims de l’actual mandat abans de les pròximes eleccions municipals. Uns pressupostos que ascendeixen a 14,7 MEUR -a 16,3 MEUR amb les empreses municipals-, el que suposa un augment de 7,67% respecte als de l’any 2022.

Els pressupostos afronten un any amb inversions importants al municipi, com part del finançament de l’acord de compra dels terrenys del parc del Bon Repòs, per valor d’uns 400.000 euros, part també de la construcció de la nova Biblioteca, -que es preveu una possible ampliació d’uns 400.000 euros-, o la redacció de diversos projectes urbanístics, pressupostats per 200.000 euros, entre els quals els projectes d’urbanització i reparcel·lació de Sant Jordi Bosc.

L’alcalde i portaveu d’ERC, Jordi Gaseni, destaca que «és un pressupost que dona continuïtat a la congelació d’impostos dels ciutadans i no hem augmentat impostos en cap dels dos mandats».

El pla d’inversions 2023 també contempla l’arranjament del camí de Les Tres Cales/ carretera del Ranxo, des del Pouet fins al Torrent del Pi, que es destinaran 150.000 euros per asfaltar amb aglomerat, 120.000 dels quals seran subvencionats per la Diputació de Tarragona. A més, es destinaran 46.000 euros per la rehabilitació de l’habitatge d’ús social al carrer Sant Francesc.

Per contribuir a la implantació d’energies renovables i rebaixar el consum de la piscina coberta de les instal·lacions esportives, l’Ajuntament també destinarà 61.000 euros per la instal·lació de plaques fotovoltaiques al cem La Cala.

Dels pressupostos també destaca un augment del 9,3% per despeses del personal, que corresponen a un 4 % de retribucions marcades per l’Estat i la incorporació i formació de quatre agents de Policia Local amb plaça i una nova plaça de tècnic de la futura nova biblioteca municipal.

El pressupost va ser aprovat amb els vots positius d’ERC i Entesa per la Cala i els vots negatius de Junts x l’Ametlla i Ciutadans. El regidor i portaveu d’Entesa per la Cala, Joan Borràs, lamenta la picabaralla que es va generar entre regidors en relació al Lidl i altres aspectes del pressupost, com l’augment de despeses de personal o jurídiques.

L’estabilitat pressupostària és positiva, és a dir, la capacitat de finançament és correcte, mentre que la regla de la despesa i el deute viu està en incompliment. Tot i això, segons Intervenció, són millorades per una suspensió de regles fiscals.

De fet, part dels recursos de 2023 serviran també per rebaixar el deute, concretament es destinaran 1.180.000 euros per amortitzar deute, el que significa el doble dels anys anteriors. La previsió del deute viu és de 119 %.

Per la seva banda, la regidora i portaveu de Junts x l’Ametlla, Eva del Amo, apunta que  «hem votat en contra perquè ha augmentat la despesa corrent en 316.000 euros i les despeses jurídiques en 138.000, i creiem que no serà suficient».

El regidor i portaveu de Ciutadans, Josep Maria Figueres, remarca que «l’Ajuntament gasta més del que es pot».

El pressupost preveu l’ingrés de les taxes generades per diferents projectes que s’implantaran al municipi, com el parc fotovoltaic Raspersolar 2 o el supermercat Lidl. A més, està en tràmit l’adjudicació de la parcel·la municipal per part Bon Preu i Esclat, que generarà nous llocs de treball i suposarà l’entrada de 2 MEUR a les arques municipals.

Comparteix