Surt a exposició pública l’ampliació de la Depuradora d’Aigües Residuals de l’Ametlla de Mar

Mapa 3D de l'ampliació de l'EDAR
Comparteix

El projecte compta amb un pressupost de més de 9,5 M €.

L’ampliació de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de l’Ametlla de Mar ha passat a exposició pública abans de procedir a la seva licitació. El projecte compta amb un pressupost de més de 9,5 M €.

La Comissió de Govern del Consell Comarcal del Baix Ebre va aprovar el projecte inicialment el 18 de març i ara, s’ha publicat en fase d’exposició pública per un període de trenta dies en el Butlletí Oficial de la Província, en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, i en el tauler d’anuncis d’aquest Consell Comarcal.

Concretament, el projecte compta amb un pressupost de 9.626.748,48 €.

L’EDAR de l’Ametlla de Mar es va posar en marxa l’any 1998 per tractar les aigües residuals del municipi. Durant l’estiu del mateix any ja es van produir emissions d’olors a la planta que van ser objecte d’estudi del Departament d’Obres de la Junta de Sanejament. Arran d’aquest estudi l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va redactar un projecte de rehabilitació de la planta que es va executar entre gener i agost de 2002 i que va suposar la Instal·lació d’un sistema d’aireació al tanc d’homogeneïtzació, l’ampliació amb un nou reactor biològic i la construcció d’un espessidor de fangs.

La instal·lació té actualment una capacitat de 1.368 m³/dia i el cabal influent, en temporada alta, supera puntualment la capacitat de tractament de l’EDAR. Per aquest motiu i després de diverses gestions per part de l’Ajuntament, es contempla la seva ampliació.

Xavier de la Fuente és el regidor de Planificació Estratègica de l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar.

Cal recordar que l’any 2020, el Consell Comarcal del Baix Ebre i l’ACA ja van signar un conveni de col·laboració per a la redacció del projecte constructiu i es va aprovar l’Addenda al Conveni de Col·laboració entre el CCBE i l’ACA. Posteriorment, el 2021 se signava el contracte de reacció del present.

El cabal de disseny de la depuradora, un cop ampliada, passarà a ser 4.000 m³/dia, en una primera fase i de 5.500 m³/dia en una segona fase a llarg termini. Les instal·lacions per a l’ampliació de l’EDAR es projecten per les bases de disseny de la 1a Fase, comprovant el seu funcionament correcte per la situació actual i efectuant una reserva d’espai per a la 2a Fase.

Per altra banda, cal afegir que l’Ajuntament també està pendent de la publicació del projecte de nova construcció d’una EDAR que ha de donar cobertura a les urbanitzacions nord de l’Ametlla de Mar. La nova estació depuradora anirà situada entre Sant Jordi i Calafat, com a ampliació de la ja existent de Marina Sant Jordi, i donarà servei a tota la zona de les urbanitzacions nord, des de Tres Cales 1a Fase fins a l’Almadrava. Un servei que posarà fi a les problemàtiques històriques amb el sanejament i depuració de les aigües residuals a les urbanitzacions nord del municipi.

Comparteix