L’Ametlla de Mar rebrà 2 milions d’euros en fons europeus per a l’impuls d’un turisme sostenible, competitiu i intel·ligent

Comparteix

El consistori va presentar un pla de desenvolupament turístic transformador vinculat a la mar, la pesca, la gastronomia i el patrimoni mariner.

Prèviament, el 2020, es van fer sessions de treball per definir el futur estratègic amb diferents agents de la població, tant del sector turístic com d’altres àmbits, que ara amb aquests ajuts es podrà fer realitat.

L’Ajuntament de l’Ametlla de Mar rebrà 2 milions d’euros dels ajuts europeus Next Generation per promoure un model transformador de desenvolupament turístic sostenible competitiu i intel·ligent. Es tracta del Pla de Sostenibilitat Turística que es va presentar el mes de març, a través de l’Àrea Municipal de Turisme, el qual s’ha resolt com a favorable.

L’Ametlla de Mar ha estat una de les 17 destinacions catalanes que rebran prop de 50,5 milions d’euros dins del Programa Extraordinari de Plans de Sostenibilitat Turística a les Destinacions, corresponent a 2023.

Concretament, el municipi rebrà 2 milions d’euros finançats al 100 % per la Unió Europea que serviran d’injecció econòmica per promoure noves activitats turístiques que es desenvoluparan dins de tres anualitats, 2023-2026. Les accions van ser presentades en el Pla de Sostenibilitat Turística i van ser inspirades majoritàriament en l’estudi del Pla Estratègic, que va elaborar l’Ajuntament el 2021 comptant amb la participació d’agents públics i privats del sector turístic, pesquer i cultural i també amb una representació de dones de diferents sectors del municipi.

L’objectiu és consolidar l’excel·lència de l’Ametlla de Mar com a destinació vacacional de sol i platja no massificada, amb una costa verge natural i diversificar l’oferta cap a un turisme regeneratiu vinculat al mar, la pesca, la gastronomia i el patrimoni mariner.

Les actuacions projectades, marcades a curt, mitjà i llarg termini, estan integrades en 4 eixos principals. En l’eix de la transició verda i sostenible es contempla la gestió sostenible de platges amb la recuperació de dunes o amb la neteja del litoral a través d’un vaixell, un sistema de platges intel·ligents o una zona d’aparcament amb itineraris d’ombra.

Un altre eix se centra en la millora de l’eficiència energètica i es proposen actuacions relacionades amb la mobilitat sostenible amb carrils bici, millores al camí de ronda GR-92 pel foment de la mobilitat a peu entre les platges i cales o un vehicle turístic elèctric que connecti el nucli, les cales i les urbanitzacions.

En la transició digital es contempla la creació de material digital i intel·ligent per la promoció turística de la mar i el patrimoni costaner. I per últim, en la competitivitat es volen impulsar productes turístics relacionats amb el GR-92 i la mar, els infants, la gastronomia i la formació, com la creació d’un parc subaquàtic per fomentar immersions.

L’alcalde del municipi, Jordi Gaseni, celebra l’atorgament d’aquests ajuts que significaran «un abans i un després al municipi».

Aquest any 2023, en el pla territorial, el Govern català ha prioritzat els projectes de destinacions turístiques litorals corresponents a les tipologies següents: destinacions de sol i platja molt internacionalitzades; sol i platja mixta/residencial; i destinació rural costanera. Les propostes s’han aprovat aquest dimarts en la Conferència Sectorial de Turisme, tenint en compte les valoracions fetes per la Direcció General de Turisme i la Secretaria d’Estat de Turisme.

Comparteix