El director de Vandellòs II declara com a investigat per operar 17 dies amb fuites a la barrera de pressió

Comparteix

La denúncia contra la central nuclear la va presentar el 2018 l’associació Sociedad Humana.

El director de la central nuclear Vandellòs II, Rafael Martín, va compareixer aquest dilluns en qualitat d’investigat davant el jutjat d’instrucció número 2 de Reus per haver mantingut la planta en funcionament amb fuites a la barrera de pressió durant disset dies, entre febrer i març del 2018.

Segons l’acusació particular, Societat Humana, això contravé la normativa. Martín va respondre només a les preguntes del seu advocat i, segons fonts jurídiques, va ratificar diversos informes que consten en la causa i va subratllar que els fets no constitueixen cap delicte penal. Un cop practicades totes les diligències, la jutgessa haurà de decidir ara si obre el procediment abreujat o decreta el sobreseïment provisional del cas.

L’Associació Societat Humana, que exerceix d’acusació particular, argumentava que existien indicis suficients per investigar un possible cas de negligència i imprudència greus perquè, davant d’aquesta situació, els responsables de la planta atòmica van seguir operant i no la van aturar, tal com especifica la normativa.

Tot i que la central es va aturar el 2 de març de 2018 per localitzar un degoteig d’aigua del circuit de refrigeració i descartar una pèrdua a la barrera de pressió, Humana apuntava en la seva denúncia que els problemes haurien començat molt abans: concretament, el 13 de febrer.

L’advocat de l’acusació particular, Oscar Cabrero, que va lamentar no haver pogut interrogar el director de la central, considera que està acreditat que van haver-hi fuites i no es va aturar l’activitat de Vandellòs II i que és un comportament delictiu

Recordem que el govern espanyol va decidir fa uns mesos allargar la vida útil de la central nuclear de Vandellòs II durant, almenys, deu anys més, fins l’any 2030. En un comunicat, GETE – Ecologistes en Acció, Societat Humana i Greenpeace han demanat aquest dilluns finalitzar l’activitat de les centrals i iniciar el desmantellament nuclear.

Comparteix