Salut proposarà a alguns caleros i caleres formar part d’un estudi de medicina preventiva estatal

Comparteix

A més de l’avantatge de tenir un seguiment i un estudi mèdic personal únic i avançat, també tindran accés a proves noves i pioneres abans que ningú a Espanya.

L’Ametlla de Mar formarà part del macroprojecte estatal Cohort IMPaCT, un ambiciós i exhaustiu estudi sobre medicina preventiva que vol incloure 4.000 ciutadans ebrencs. L’àrea escollida és la dels pobles de Deltebre, l’Ametlla de Mar, l’Aldea, l’Ampolla, Camarles i els Lligallos, el Perelló,  Sant Jaume d’Enveja i els Muntells.

L’Ametlla de Mar serà un dels pobles de la zona del Delta de l’Ebre que participarà en l’estudi Cohort IMPaCT, impulsat per l’Institut de Salut Carlos III del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, a través del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa (CIBER). Aquest macroprojecte preveu fer un seguiment durant vint anys de la salut i l’estil de vida de 200.000 persones de tot l’estat espanyol, de les quals 4.000 seran habitants de la zona del delta de l’Ebre. Josep Basora, director de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària de Salut Jordi Gol (IDIAPJGol), ha destacat “la important aposta econòmica” que suposa el projecte i que finança el govern espanyol, de moment amb adjudicacions de 5 milions d’euros, 600.000 euros per a la part catalana.

A Catalunya tindrà sis àrees amb l’objectiu d’implicar una població de 24.000 persones. Les Terres de l’Ebre són la segona zona de Catalunya on es durà a terme l’estudi, després de l’àrea del Baix Francolí, al Camp de Tarragona. Pròximament, IMPaCT es desplegarà al Vallès Oriental, el Bages, el Segrià i el Barcelonès.

L’estudi inclou persones que tinguin entre 16 i 79 anys, però no s’hi poden presentar voluntàriament. De manera aleatòria, s’escull els possibles participants i es demana als seus centres de salut i consultoris que els ho proposin. D’aquesta manera, es rep la proposta de forma més pròxima i amb un professional sanitari de confiança com a nexe. La doctora Jorgina Lucas és la directora de l’atenció primària a la regió sanitària Terres de l’Ebre.

L’ IDIAPJGol i Salut té en marxa ara la campanya per donar a conèixer IMPaCT, amb el lema ‘Si et truquen, vine!’. Es fan xerrades als municipis afectats, als centres escolars i s’ha demanat la col·laboració de referents ebrencs a les xarxes socials per fer-ne divulgació. D’aquesta manera, es busca que als usuaris que rebin la trucada, no els agafi per sorpresa la proposta i vagin al seu centre d’atenció primària per sumar-se a la recerca.

A més de l’avantatge de tenir un seguiment i un estudi mèdic personal únic i avançat, també tindran accés a proves noves i pioneres abans que ningú a Espanya.

A les Terres de l’Ebre, i en concret als set municipis escollits del Baix Ebre i el Montsià, ja s’han adherit 130 persones al programa. L’objectiu és arribar en cinc anys als 4.000 pacients en seguiment en aquesta zona del delta de l’Ebre, que representarien sobre el 10% de la població d’aquests pobles (que sumen 37.201 habitants). Aquest projecte d’àmbit estatal vol “comprendre millor l’origen de les principals malalties”, ajudar a “prevenir-les” i desenvolupar “tècniques de medicina personalitzada i de precisió” tenint en compte la idiosincràsia de la zona escollida.

Comparteix