Diumenge comença una nova campanya de pesca de la tonyina

Comparteix

Les barques tonyinaires de l’Ametlla de Mar, Tio Gel Segon, Frau II, Gèpus i Leonardo Brull Segon, ja estan preparades per salpar cap al calador balear al voltant de l’illa d’Eivissa. Algunes ho faran divendres i les altres dissabte.

Diumenge dia 26 de maig es donarà el tret de sortida a una nova campanya de pesca de la tonyina roja al Mediterrani, un període que oficialment s’allarga fins a l’1 de juliol, però que en els darrers anys no va més enllà d’una setmana.

Les quatre barques que es dediquen a la pesquera de la tonyina mitjançant la modalitat de l’encerclament amb base al port de l’Ametlla de Mar, iniciaran una nova campanya, la qual, tot i tenir un període de trenta-set dies, sempre finalitza amb poc més d’una setmana, un cop s’ha capturat tota la quota autoritzada. De fet, l’any passat va completar-se en sis dies de pesca efectiva i l’any anterior en onze, per la gran abundància de túnids que hi ha actualment al Mediterrani.

Les sis barques existents de l’encerclament tonyinaire, quatre d’elles amb base a l’Ametlla de Mar, disposen per al trienni 2023-2024 i 2025 d’una quota de 1.711 tones.

Al Grup Balfegó i les seves barques La Frau II i Tio Gel Segon li corresponen 615,9 tones a les quals s’han de sumar les 236,2 tones de la Gèpus amb qui tenen acords. També s’han d’afegir les 2.150 tones aproximades dels acords comercials amb cinc barques franceses, dues d’italianes i les adquirides a altres sectors. En total el Grup Balfegó, podrà capturar una quota de 3.087 tones, superant les 2.830 de la campanya del 2023.

El Grup Balfegó ha mobilitzat per aquesta campanya 10 vaixells de pesca, 6 barques de suport, 17 remolcadors i al voltant de 300 persones. Juanjo Navarro, adjunt a direcció del Grup Balfegó també ha explicat que finalment s’ha pogut solucionar a nivell normatiu la interpretació de la Comunitat Europea respecte a les captures que es podien introduir a les seves instal·lacions, donat que fins aquest any el Grup Balfegó no podia introduir a les granges de davant de l’Ametlla de Mar el total de la quota capturada.

Pel que fa a l’altra barca calera que es dedica a la pesquera de la tonyina roja, la Leonardo Brull Segon, té una quota assignada de 274,4 tones. Cal recordar que la barca calera té acords comercials amb el Grup Fuentes amb seu a Cartagena(Múrcia), sumant la seva quota a les 970 tones dels vaixells Nuevo Elorz i Nueva Panchilleta, i la francesa Vent du Nord II. Entre pròpies i els acords comercials amb altres embarcacions franceses, italianes i xipriotes i altres sectors tonyinaires, el Grup Fuentes podrà capturar una quota de 4.700 tones. Ha mobilitzat per aquesta campanya 18 embarcacions tonyinaires i prop de 700 persones.

Les barques tonyinaires de l’Ametlla de Mar ja estan preparades per salpar cap al calador balear al voltant de l’illa d’Eivissa. Algunes ho faran divendres i les altres, dissabte.

Espanya, país europeu que més tonyina vermella extreu, tindrà una quota de 6.783,67 tones per a 2024.

Es repartirà entre la flota de l’esquer viu del Cantàbric (19,36%); la flota de canyes i línies de mà de l’Estret (6,01 %; els palangrers i línies de mà (12,31 %); cèrcol (25,23 %); almadraves (24,2 %); canyers canaris (7,92%); arts menors del Mediterrani (2,87 %) i artesanals de l’Estret de captura limitada (0,89%).

Un 0,4 % es destina a cobrir suposats en els quals se sobrepassi la quota i per a captures de flotes no incloses en el cens específic; 0,02 %, a l’almadrava de túnids menors del Mediterrani: un 0,17%, per a captures fortuïtes de curricans autoritzats per a la tonyina del nord i palangrers de superfície en zones 2 i 3.

També es reserva un 0,557 % per a la retenció d’eventuals exemplars morts en l’activitat recreativa.

Comparteix