Les tonyineres salparan dijous per iniciar una nova campanya

Comparteix

El grup Balfegó considera insuficients els increments autoritzats per l’CCAT davant l’abundància de tonyina que hi ha al Mediterrani.


Aquest divendres, 26 de maig, es començarà la campanya de pesca de la tonyina roja al Mediterrani de l’encerclament, un període que si no hi ha cap inconvenient, s’allargarà fins a l’1 de juliol. Les barques tonyinaires de l’Ametlla de Mar ja estan preparades per salpar aquesta nit o demà al matí en direcció al calador balear al voltant de l’illa d’Eivissa.

Les quatre barques que es dediquen a la pesquera de la tonyina mitjançant la modalitat de l’encerclament amb base al port de l’Ametlla de Mar, estan a poques hores d’iniciar la campanya, la qual, tot i ser més llarga, sempre finalitza amb pocs dies, un cop s’ha capturat tota la quota autoritzada. De fet, l’any passat va limitar-se a onze dies de pesca efectiva i l’any anterior a quatre o cinc, per la gran abundància de túnids que hi ha actualment al Mediterrani. El Grup Balfegó ha mobilitzat per aquesta campanya 9 vaixells de pesca, 3 barques de suport, 18 remolcadors i al voltant de 300 persones.

El passat mes de novembre l’ICCAT (Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Roja Atlàntica) va incrementar en un 12,6% les quotes en l’àmbit mundial de cara al trienni 2023-2025, increment que a la UE va quedar en un 10%. De les 40.770 tones autoritzades, 21.500 corresponen a la UE, el que significa un augment de 2.043 tones respecte a l’any passat. D’aquestes, 6.780 tones corresponen a l’estat espanyol que reparteix la quota entre tots els sectors, siguin palangre, canya, almadrava o encerclament.

D’aquesta manera de cara al pròxim trienni, les sis barques existents de l’encerclament tonyinaire, quatre d’elles amb base a l’Ametlla de Mar, disposen d’una quota de 1.711 tones.

Al Grup Balfegó i les seves barques La Frau II i Tio Gel Segon li corresponen 615,9 tones a les quals s’han de sumar les 236,2 tones de la Gèpus amb qui tenen acords. També s’han d’afegir les 1.140 tones dels acords comercials amb quatre barques franceses i dues d’italianes i 838 tones adquirides a altres sectors. En total el Grup Balfegó, podrà capturar una quota de 2.830 tones, 345 tones més que a la campanya del 2022.

Juanjo Navarro, adjunt a direcció del Grup Balfegó, considera insuficients els increments autoritzats per l’CCAT davant l’abundància de tonyina que hi ha al Mediterrani.

Pel que fa a l’altra barca calera que es dedica a la pesquera de la tonyina roja, la Leonardo Brull Segon, té una quota assignada de 274,4 tones. Cal recordar que la barca calera té acords comercials amb el Grup Fuentes amb seu a Múrcia, sumant la seva quota a les 585,1 tones dels vaixells Nuevo Elorz i Nueva Panchilleta. Entre pròpies i els acords comercials amb altres embarcacions franceses, italianes i xipriotes i altres sectors tonyinaires, el Grup Fuentes podrà capturar una quota de 4.900 tones. Ha mobilitzat per aquesta campanya 20 embarcacions tonyinaires, 85 remolcadors i prop de 700 persones. Entre les barques de suport n’hi ha algunes del port de la Cala com Mundeli i l’Horitzó. A més del calador balear, Fuentes també tindrà vaixells a la costa italiana.

El dies previs a l’inici de la campanya han estat marcats per la manca de disponibilitat d’inspectors de pesca marítima professionals, dependents del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), els quals estan negociant les seves condicions laborals amb l’Administració. Aquest aspecte va preocupar la companyia tonyinaire ja que podia haver entorpir i fins i tot bloquejat determinades tasques, com l’entrada de les tonyines a les instal·lacions aqüícoles, que no poden realitzar-se sense la seva supervisió i control, la qual cosa podria implicar una restricció o impediment en l’operativitat de l’empresa.

Comparteix