El sector pesquer català se suma a la mobilització europea contra el Pla d’Acció de la Comissió Europea

Comparteix

Les embarcacions pesqueres faran sonar les seves sirenes aquest dimarts a les 12 h a diversos ports europeus.

La Federació Catalana de Confraries de Pescadors se suma als diferents actes de protesta que s’han organitzat aquest dimarts 9 de maig, Dia d’Europa, en diversos ports pesquers europeus i on pescadors, armadors i sindicats traslladaran a la Comissió Europea (CE) el seu rebuig al Pla d’Acció de la UE.

Les embarcacions pesqueres faran sonar les sirenes a les 12 h del migdia i es llegiran manifestos a diversos ports per mostrar el desacord amb el Pla d’Acció aprovat per la CE el passat 21 de febrer. A Catalunya, el Pla suposaria el tancament dels espais Xarxa Natura 2000 i significaria la desaparició de les quatre confraries de pescadors del Golf de Lleó (Port de la Selva, Llançà, Roses i l’Escala). En aquest sentit, la Federació ha convocat una concentració també dimarts a les 18 h a la Confraria de Pescadors de Roses, al tractar-se d’una de les zones principalment afectades.

El sector ha triat la celebració d’aquesta protesta coincidint amb el Dia d’Europa, jornada que serveix per celebrar la unitat dels europeus i els èxits aconseguits al llarg dels darrers anys. Segons el sector, “la pesca és una política de competència de la UE, però està provocant una sèrie de sentiments en contra i una clara indefensió, ja que no es compta amb el sector per prendre decisions”.

Per al sector, una de les principals amenaces per a la seva activitat dins de les mesures englobades al Pla d’Acció és l’increment de les Àrees Marines Protegides (AMP) del 12% al 30% a les aigües de la UE i l’eliminació gradual de la pesca d’arrossegament de fons a totes les AMP d’aquí al 2030. Per això, i segons el sector, el Pla inclou una voluntat explícita d’eliminar gradualment la pesca europea de fons mòbil, que ocupa actualment 20.000 pescadors i aporta prop del 40 % dels ingressos a la flota europea.

La flota ha reconegut l’efecte advers del canvi climàtic i la contaminació sobre els caladors, però ha argumentat que les causes “van més enllà de la pesca” i també tenen l’origen en altres activitats humanes.

El responsable de pesca de la CCOO Catalunya, Javier Barcala, ha assegurat que si les zones de pesca es limiten, “no hi haurà prou espai per a tots els pescadors” i el sector es veurà reduït fins a un 80%. En aquest sentit, Barcala ha denunciat que el pla europeu només té en compte l’impacte mediambiental de l’arrossegament i ha apuntat que els lobbies pesquers són els que més fan malbé el fons marí.

Per la seva banda, el president de Federació Catalana de Confraries de Pescadors, Antoni Abad, ha explicat que tots els estats membres de la UE ja han mostrat el seu desacord amb aquest pla i ha remarcat que “justament el sector pesquer català ja fa anys que treballa per tenir un recurs sostenible”.

Amb aquesta mobilització, els pescadors també volen recordar a la CE el compromís total de mantenir l’equilibri entre els tres pilars de la sostenibilitat per avançar en la construcció d’una indústria pesquera ambiental, social i econòmicament sostenible, fidel a l’esperit i aspiracions de la Política Pesquera Comú.

Comparteix