Els deu pobles del Penta I, entre ells l’Ametlla de Mar, també rebran els recursos extraordinaris del Fons de Transició Nuclear enguany

Comparteix

Tots els municipis rebran la mateixa quantitat al juliol i part dels diners s’agafaran del 50% per a projectes.

L’òrgan de govern del Fons de Transició Nuclear ha decidit que els recursos extraordinaris que es repartiran enguany, excepcionalment, entre la vuitantena de pobles de les àrees nuclears Penta II també els rebran els deu municipis del Penta I que en quedaven “exclosos”.

Aquest dilluns s’ha celebrat la primera reunió de l’òrgan de govern del Fons de Transició Nuclear a la seu del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. Els diferents membres han decidit que els diners per al Penta I s’agafaran del 50% que s’ha de destinar a projectes.

D’aquesta manera, el Govern, a través del Departament d’Empresa i Treball, s’ha compromès a transferir a tots els municipis de l’àmbit territorial del Fons de Transició Nuclear, d’ambdues zones de planificació del PENTA, al voltant de 34 milions d’euros del Fons de Transició Nuclear. Aquesta seria la xifra aproximada si es concreta una recaptació de 120 milions d’euros de l’impost nuclear. Els ajuntaments ja treballen de preparar i signar els convenis interadministratius, entre la Generalitat i el conjunt de municipis.

Jordi Gaseni és membre de l’òrgan de govern.

Totes les assignacions es faran a juliol, quan es tornarà a reunir l’òrgan de govern i escollirà les iniciatives i propostes on es destinaran la resta de recursos. De fet, la recaptació de l’impost nuclear d’enguany no s’ha quantificat, tampoc la meitat que retornar territori, i també falta concretar amb quin criteri s’escull el municipi més gran i més petit de les dues àrees nuclears d’Ascó i Vandellòs.

El fons té com a finalitat finançar actuacions de desenvolupament socioeconòmic i de transició energètica justa de les zones afectades per l’impacte ambiental de la producció d’energia elèctrica nuclear a les centrals nuclears d’Ascó i de Vandellòs. Les centrals nuclears d’Ascó van entrar en funcionament el 1984 i el 1986, mentre que la central de Vandellòs II ho va fer l’any 1988.

Comparteix