Els referents de salut comunitària del CAP de l’Ametlla de Mar treballen en grups terapèutics

Comparteix

Fa un any que es va posar en marxa el Pla de Benestar Emocional i Salut Comunitària al CAP de l’Ametlla de Mar amb la incorporació de dos nous professionals.

El febrer de 2022 es van incorporar dues noves figures al Centre d’Atenció Primària (CAP) de l’Ametlla de Mar; el referent de benestar emocional i la referent de nutrició. Els professionals es dediquen a fer intervencions en l’àmbit comunitari per promoure la salut i la prevenció de malalties. Després d’aquest any de rodatge, la valoració per part dels professionals i pacients és molt positiva.

Ja fa un any que es va posar en marxa el Pla de Benestar Emocional i Salut Comunitària al CAP de l’Ametlla de Mar, una nova eina de salut pública per abordar el patiment emocional de manera comunitària.

Els dos referents treballen, colze a colze, amb grups de teràpia o psicoeducatius, que es creen des del mateix centre, abordant temàtiques sobre el benestar emocional i la nutrició, per tal de millorar el coneixement i la intervenció precoç sobre els factors psicosocials, ajudar a reduir la medicalització o ajudar a canviar conductes i millorar la nutrició poblacional.

Aquest mes de març, per exemple, s’iniciarà una segona edició del grup ‘Cuidem la nostra alimentació i sumem salut’, destinat a les primeres etapes del sobrepès i l’obesitat. També hi ha el grup ‘Síndrome metabòlica’, que iniciarà la tercera edició a la primavera, destinat a persones que tenen certes condicions que impliquen major risc cardiovascular i que estan associades també a l’obesitat.

La referent de nutrició, Sandra Carreres, apunta que els grups han tingut molt bona acceptació per part de la ciutadania.

A banda, s’iniciarà pròximament un grup de ‘Persones cuidadores no professionals’, relacionat amb ‘l’Escola del Cuidar’, el projecte de l’Associació de Familiars d’Alzheimer del Montsià, l’Ajuntament d’Amposta i l’ICS Terres de l’Ebre. Les sessions volen donar recursos i suport a persones no professionals, que atenen de manera continuada persones en situació de dependència o discapacitat.

Les persones interessades en aquests grups terapèutics es poden adreçar directament al metge/essa o infermer/a de capçalera per poder-se sumar.

El referent de benestar social i comunitari, Gerard Mallafré, explica que les sessions van més enllà de les consultes habituals i donen eines i recursos per minimitzar les preocupacions diàries.

Paral·lelament, també es treballa amb el projecte ‘Salut en Xarxa’, on els professionals del CAP de l’Ametlla de Mar i les regidories de Salut i Benestar Social de l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar, amb el suport de l’Institut Català de la Salut (ICS) Terres de l’Ebre, estan fent una anàlisi qualitativa i quantitativa de la població per contribuir a millorar l’estat de salut i el benestar dels ciutadans i reduir les desigualtats en la salut.

Comparteix