Acuidelta participa en una prova pilot per proporcionar cria de musclo al Delta de l’Ebre

Comparteix

Es va fer una primera prova amb 50 quilos de cria sostreta de les instal·lacions d’Acuidelta i posteriorment, es van instal·lar en cordes a l’interior de la badia dels Alfacs al Delta de l’Ebre.

L’empresa Acuidelta, que es dedica a la producció de dorades i llobarros i ubicada a l’Ametlla de Mar, està participant en una prova pilot de sembra de musclos provinents de fora de les badies del Delta de l’Ebre, al costat de Fepromodel (Federació de Productors de Mol·luscs del Delta de l’Ebre) i la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció de Política Marítima i Pesca Sostenible.

La prova consisteix a dur llavor de musclo (musclo petit) captada a l’exterior de les badies, concretament a les gàbies de cultiu de peix de l’empresa Acuidelta, i submergir-la a una musclera dels Alfacs per a fer-ne control de creixement i supervivència.

Aquesta prova s’emmarca en una dinàmica d’adaptació al canvi climàtic, en què es fa urgent assegurar una llavor de musclo de qualitat i constant per als pròxims anys. Els diferents i continuats episodis de calor estival, superant els 30° de temperatura de l’aigua, fan que la llavor pròpia de captació a les badies pateixi pèrdues constants i no asseguri, la majoria dels anys, les necessitats mínimes per poder dur a terme la campanya de musclo del delta de l’Ebre i que posa en risc la continuïtat del sector.

En aquest sentit, es constata que a l’exterior de les badies del delta hi ha una important fixació de llavor autòctona i es planteja la viabilitat tècnica i econòmica de fer captació d’aquesta llavor de musclo exterior per al cultiu següent a l’interior de les badies. A l’exterior de les badies, la temperatura és més baixa a l’estiu, no supera els 28° i assegura la pervivència de la cria. El musclo s’aferra de manera natural i involuntària a les xarxes i instal·lacions aqüícoles i les empreses necessiten la seva neteja i retirada de manera habitual.

En aquesta primera fase prevista per a l’any 2023, es volen valorar aspectes tècnics i econòmics d’aquesta translocació de llavor des de l’exterior a l’interior de les badies. Si els resultats, com es preveu, són satisfactoris, ja es treballa en una concessió exclusiva per a la captació de musclo fora de badies que pugui assegurar les necessitats de tots els aqüicultors del delta. A l’interior, amb unes bones característiques de fitoplàncton, les condicions de creixement i qualitat de producte són excel·lents.

El passat 31 de gener es va fer una primera prova amb 50 quilos de cria sostreta de les instal·lacions d’Acuidelta i posteriorment, es van instal·lar en cordes de les instal·lacions dels productors de musclos a l’interior de la badia dels Alfacs al Delta de l’Ebre. Hi van assistir el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, el director dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Jesús Gómez, el president de Fepromodel, Álvaro Acero i l’administrador Spyros Smponias.

Smponias ha manifestat la seva voluntat de col·laborar amb la iniciativa, més enllà de si al final es convertirà o no en una possibilitat real.

Cal recordar que l’empresa Acuidelta està enllestint la construcció d’una planta d’embassat al polígon industrial les Creuetes de l’Ametlla de Mar, la qual podria entrar en funcionament el pròxim mes d’abril. L’empresa, especialitzada amb la cria de llobarro i dorada, és el primer any que està en funcionament i per aquest 2023 preveu una producció de 2.000 tones de peix.

Comparteix