La Cooperativa de l’Ametlla de Mar estima una campanya de l’oliva similar a l’anterior

Comparteix

La previsió és d’uns 300.000 quilos d’olives, com l’any passat.

Per la seva banda, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya estima que la producció d’oli d’oliva pot caure més d’un 50% aquesta campanya.

A finals d’octubre s’iniciarà la campanya de l’oliva i des de la Cooperativa Agrària de La Cala s’estima que sigui una campanya minsa, similar a l’anterior que es van recaptar uns 300.000 quilos d’olives aproximadament. Per la seva banda, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya estima que la producció d’oli d’oliva caigui més d’un 50% aquesta campanya.

Els pagesos caleros són optimistes a la temporada i estimen que es mantingui si més no la producció minsa de l’any anterior. La campanya 2020-2021 va ser excel·lent en comparació a la de 2021-2022, quan la producció va ser del 50 % menys. Enguany es preveu que la campanya sigui similar a la de l’any passat i es mantingui als 300.000 quilos d’olives.

Unes perspectives no gaire bones, però que segons apunta el president de la Cooperativa de la Cala, Antonio Espuny, es preveu que el pagès pugui collir olives per fer producció pròpia d’oli.

Les principals causes de la forta caiguda en la producció d’oli d’oliva a Catalunya són les onades de calor que s’han succeït des del mes de maig, la sequera acumulada des de fa dos anys i les gelades del més d’abril. Espuny també explica que la mosca és el gran perill de la campanya al territori.

Per demarcacions, a Tarragona la producció passarà de les 27.800 tones de la campanya passada a poc més d’11.000, segons les previsions de la FCAC. A Lleida se situarà en unes 6.500 tones, respecte a les 10.200 de la campanya anterior. Les comarques de Barcelona i Girona es mantindran en unes 1.500 tones.

D’altra banda, a Europa s’estima una caiguda del 35% de la producció, fet que suposa una reducció de la disponibilitat d’oli al mercat internacional de gairebé 800.000 tones.

Les cooperatives alerten que aquesta davallada global de la producció i la disminució de les disponibilitats tindran efectes sobre el preu de l’oli d’oliva, que ja ha pujat durant l’última, des del mes de març. La guerra a Ucraïna ha disparat aquest any el preu de l’oli de gira-sol -del qual Ucraïna tenia gairebé la meitat de la producció mundial- i ha provocat que la resta d’olis vegetals també incrementessin el preu perquè, en alguns casos, es poden utilitzar com a productes substitutius.

Comparteix