S’erradica la gambúsia a les llacunes de Santes Creus de l’Ametlla de Mar

Comparteix

L’actuació, emmarcada dins del Projecte SOS Samaruc, s’ha fet a través d’un tractament químicque eliminarà la gambúsia i afavorirà l’ecosistema de les llacunes i la supervivència i la reproducció del samaruc.

Aquest dimarts, tècnics del Parc Natural del Delta de l’Ebre, de Paisatges Vius i de la Fundació Andrena han estat treballant a les llacunes de Santes Creus per erradicar la gambúsia, una espècie invasora que hi habitava i que provocava afectacions a la població del samaruc, -un altre peix d’aigua dolça en perill crític d’extinció que viu en aquestes llacunes caleres-.

L’erradicació de la gambúsia s’ha realitzat amb la rotenona, un insecticida biològic que requereix permisos especials del Ministeri de Sanitat i de la Unió Europea per la seva utilització, fet pel qual ha estat un procés llarg i complicat d’aconseguir des de la detecció de la gambúsia a les llacunes de Santes Creus l’any 2006.

Anna Gallés, de la Fundació Andrena, explica que la gambúsia a banda de ser perjudicial pel samaruc també afecta l’ecosistema de la llacuna.

A causa de la gambúsia, s’ha detectat que, durant aquests anys, no s’ha produït reclutament del samaruc, ja que tots els que hi habiten actualment són de mida més gran.

Abans de l’abocament de la rotenona, els tècnics van retirar els samarucs, perquè no es veiessin perjudicats per la substància. Ara d’aquí a uns dies, es tornaran a introduir i es podrà copsar el resultat final del procés d’erradicació. Així ho explica la tècnica del Parc Natural del Delta de l’Ebre, Nati Franc.

Tot i la prohibició vigent de no entrar dins les llacunes, des de les entitats s’ha avisat, a través de cartells informatius, de la perillositat de la substància i de no tocar l’aigua en un període especialment de 10 dies.

El projecte d’erradicació de la gambúsia s’emmarca dins del Projecte SOS Samaruc que sorgeix de l’acord de custòdia de Paisatges Vius amb l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar, que compta amb la col·laboració del Parc Natural del Delta de l’Ebre que s’encarrega del seguiment de les llacunes i les poblacions de peixos i el suport de la Fundació Andrena.

A més, aquest projecte d’erradicació en concret també ha comptat amb el suport de l’Agència Catalana de l’Aigua i la col·laboració de l’empresa Sorelló.

Comparteix