Obren una investigació per presumpta prevaricació de l’Ajuntament del Perelló en el projecte l’Ametlló

Pla obert de la zona on es planteja el projecte eòlic l'Ametlló, al Baix Ebre. Imatge del 22 d'octubre de 2021 (Horitzontal).
Comparteix

Denuncien que la tinent d’alcalde, que treballa a la promotora del parc eòlic, hauria negociat contractes amb propietaris.

Segons va publicar fa uns dies el diari ARA, dos dels propietaris dels terrenys on es vol instal·lar el parc eòlic Ametlló, -entre els termes municipals del Perelló i l’Ametlla de Mar-, han presentat una denúncia a la Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona per possible prevaricació i tràfic d’influències contra l’Ajuntament del Perelló i contra l’empresa promotora CxC Energia renovable.

La Fiscalia ha traslladat al jutjat d’instrucció 5 de Tortosa la investigació del cas de presumpta prevaricació per part de l’Ajuntament del Perelló (Baix Ebre) i de presumpte tràfic d’influències per part de la promotora (CxC Energia Renovable) en el projecte de la central eòlica l’Ametlló.

Els dos denunciants afirmen que l’Ajuntament del Perelló dona un tracte de favor a l’empresa promotora, amb la qual hi té relació des de fa més de vint anys quan l’empresa va instal·lar una part dels aerogeneradors que el Perelló té en el seu terme municipal. De fet, des d’aquell moment, el consistori rep anualment una compensació econòmica.

Un dels motius de la denúncia considera que aquest tracte de favor vindria perquè la segona tinent d’alcalde de l’equip de govern municipal d’ERC és també treballadora de l’empresa promotora. A més, els denunciants es queixen que l’Ajuntament va informar de les intencions de la promotora un any després d’haver començat les converses, i que a diferència d’altres projectes eòlics, l’Ajuntament perellonenc no ha presentat al·legacions.

Des de l’Ajuntament de Perelló afirmen no tenir cap constància de cap denúncia. L’equip de govern perellonenc sempre ha negat que tinguin cap tracte diferenciat cap a l’empresa promotora i que el fet que la primera tinent d’alcalde treballi a l’empresa, des de fa dinou anys, no influeix en les decisions municipals.

Quant a les al·legacions, expliquen que la diferència entre els projectes que han presentat al·legacions -que han estat una desena- i els que no, és que als que n’han presentat són projectes que afecten exclusivament al Perelló. Mentre que als que no, són projectes que majoritàriament afecten altres municipis, com és el cas de l’Ametlló, en el qual la major part dels aerogeneradors estan projectats al terme de l’Ametlla de Mar. Tampoc n’han presentat als que representen ampliacions de parcs ja existents. Així i tot, l’Ajuntament del Perelló va reconsiderar aquesta postura arran de l’allau de peticions per fer nous parcs que es van rebre des del febrer de 2021, i es van canviar els criteris. Des d’aleshores, s’han presentat al·legacions a tots els avantprojectes que han arribat, estiguin o no dins del terme municipal.

Segons les informacions publicades, la Fiscalia ha traslladat el cas al jutjat número 5 de Tortosa perquè ho investigui i està en secret de sumari.

Cal recordar que el projecte pretén instal·lar deu aerogeneradors de 180 metres d’alçada, tres en el terme municipal del Perelló i set en el terme municipal de l’Ametlla de Mar, tot i que vuit dels nou propietaris dels terrenys, són perellonencs. Des d’un primer moment, l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar va presentar al·legacions al projecte, a més d’impulsar una reforma del pla urbanístic per a evitar que aparells tan grans es puguin instal·lar en el seu territori. A més, veïns de l’Ametlla de Mar i del Perelló es van oposar al projecte i recentment, han constituït l’Associació Cova de la Massa.

Comparteix