L’Associació Cova de la Masa critica la falta de consens i concreció del nou decret de renovables

Pla detall d'una enganxina del moviment 'Trenquem l'Ametlló', contrari al projecte eòlic que es planteja al Baix Ebre. Imatge del 22 d'octubre de 2021 (Horitzontal).
Comparteix

L’Associació ha estat formada recentment pels integrants de la plataforma ‘Trenquem l’Ametlló’.

Els integrants de la plataforma ‘Trenquem l’Ametlló’ han format una associació anomenada ‘Cova de la Masa’ per continuar lluitant contra la implantació dels macroprojectes d’energia renovable i adreçar-se més fàcilment a les administracions i, si fes falta, a la justícia. Una Associació que es mostra descontenta amb el nou decret de les energies renovables.

Una quarantena de veïns i veïnes del territori formen l’associació ‘Cova de la Masa’, que pretén estudiar i aturar els macroprojectes d’energies renovables que es volen implantar al territori i que suposen una amenaça pel paisatge, l’entorn natural i també la qualitat de vida de centenars de veïns.

El president de l’Associació, David Roselló, apunta que a l’Associació no només preocupen els parcs eòlics sinó també les línies d’evacuació.

L’Associació ha retret la falta de consens i de concreció de la modificació del decret 16/9 d’energies renovables. Una de les principals crítiques és que la modificació no s’ha consensuat amb les entitats, tal com havia dit el govern de Catalunya. A més,  posen en dubte que serveixi realment per protegir els espais naturals i fomentar les comunitats energètiques locals.

Des de l’Associació Cova de la Masa han exemplificat amb el cas de l’Ametlló com pot ser d’abusiu el requisit de l’acord del 50% dels propietaris amb maquinària a la finca. Per a un parc de 10 aerogeneradors, la promotora només necessitaria el vistiplau de cinc propietaris de més d’un centenar de veïns que se’n veuran afectats.

A més, un dels aspectes que no concreta al decret és, per exemple, la distància que s’hauria de respectar en zones habitades o amb molts habitatges disseminats, com és el cas de la zona litoral del Baix Ebre. Segons l’associació, el parc eòlic de l’Ametlló, tindria una mitjana de 15 habitatges a menys de 500 metres dels molins de vent.

Amb tot, l’Associació defensa  clarament el seu posicionament favorable a l’expansió de les energies renovables amb un model de comunitats energètiques i iniciatives locals, i rebutja l’especulació i de la massificació de projectes energètics al territori. 

Comparteix