Concentració a l’Ametlla de Mar per aturar els grans projectes d’energies renovables

Comparteix

Serà diumenge a les 11 h del matí, a l’Amfiteatre de l’Ametlla de Mar, dalt de la platja de l’Alguer.

Sota el lema ‘Lo territori diu prou. Renovables sí, però no així’, tindrà lloc aquest diumenge al matí, una concentració a l’Ametlla de Mar, en contra de les macroinstal·lacions d’energies renovables. Entitats ciutadanes i grups ecologistes han convocat una concentració a l’Ametlla de Mar per reclamar la derogació del decret de renovables i un nou model de transició energètica.

El territori es mobilitzarà, un cop més, per demanar la derogació del decret 16/2019, així com la moratòria a la tramitació de nous projectes eòlics i fotovoltaics a la zona. Serà aquest diumenge a les 11 h del matí a l’Amfiteatre de l’Ametlla de Mar, dalt de la platja de l’Alguer.

L’acte comptarà amb la intervenció de l’alcalde del municipi, Jordi Gaseni, i amb els  parlaments dels portaveus de Trenquem l’Ametlló i del GEPEC- EdC.  A més, com a cloenda, tindrà lloc una actuació musical del músic calero, Miquel del Roig. Des de la convocatòria també es proposa un passeig final des de l’Amfiteatre fins a la plaça del Canó.

La protesta està convocada principalment per Trenquem l’Ametlló i el GEPEC- EdC, amb la resta de plataformes veïnals com Salvem Fullola, Stop Vandellós, Tivissa Sud, Salvem lo Burgal, Terra Alta Viva, Salvem Lo Montsia. També compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar i Ports de la Generalitat i amb el suport de l’Associació de Veïns d’Amposta i la Plataforma en Defensa de l’Ebre.

Les entitats ciutadanes i grups ecologistes demanen aturar projectes eòlics i fotovoltaics, que tenen un alt impacte visual i paisatgístic, i acabar amb la massificació que ja existeix al territori. Projectes com el del parc eòlic Ametlló, que afectaria els municipis de l’Ametlla de Mar i el Perelló, el qual la Ponència d’Energies Renovables va autoritzar el seu emplaçament, el passat mes de febrer.  

El portaveu de Trenquem l’Ametlló, David Roselló, apunta que els veïns no entenen en què es basa la Ponència d’Energies Renovables per autoritzar l’emplaçament a alguns projectes i als altres no.

Fa setmanes que s’estan duent a terme concentracions arreu del territori defensant aquest mateix objectiu. Xavi Jimenez, president del GEPEC- EdC, explica que reclamen un model energètic realment sostenible, participatiu i respectuós amb el medi ambient.

Recordem que el passat dijous, el ple l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar va aprovar l’inici de la modificació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal per regular la implantació de les energies renovables al municipi, suspenent així les llicències en sòl urbanitzable i no urbanitzable.

Llum verda al Tossal de Montagut

Paral·lelament, la Ponència d’Energies Renovables, aquest dimarts, ha autoritzat l’emplaçament del parc eòlic Tossal de Montagut, que promou Naturgy Renovables. El projecte preveu implantar 7 aerogeneradors als termes municipals de Tivissa i el Perelló, però les seves infraestructures de línies d’evacuació també afectarien l’Ametlla de Mar,  Rasquera i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Per una banda, la línia d’alta tensió aèria creuaria els municipis de l’Ametlla de Mar i Tivissa, arribant fins a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. I per l’altra, la línia elèctrica soterrada també discorreria pel Perelló, Tivissa i l’Ametlla de Mar.

La Ponència demana que per aprovar definitivament el projecte, l’empresa ha d’incloure un estudi d’impacte i integració paisatgística. L’estudi d’impacte ambiental haurà d’avaluar «l’impacte acumulatiu dels parcs que comparteixen les subestacions i les línies d’evacuació i d’altres eòlics i fotovoltaics existents i en tramitació».

Comparteix