L’Ajuntament arriba a un acord amb Aqualia

Comparteix

D’aquesta manera, queden anul·lats els contenciosos que havia presentat la companyia d’aigües municipal al consistori.

Queden anul·lats els contenciosos entre l’Ajuntament i Aqualia, amb un acord entre ambdues parts. Dijous passat, l’Ajuntament i Aqualia, l’empresa concessionària d’aigües del municipi, van signar un conveni, per tal de posar fi diversos procediments judicials que s’havien iniciat el 2017 i així, millorar la relació i reconduir la situació entre ambdues parts.

Tot es remunta l’any 2009 quan l’antic govern va modificar el contracte amb la companyia d’aigües municipal, Aqualia. La modificació va ser declarada nul·la el 2018, ja que l’actual govern defensava que amb el primer contracte de 2004, la concessionària tindria prou per cobrir costos i tenir beneficis industrials. Una suspensió que va comptar amb el suport de la Generalitat.

El 2017, la companyia d’aigües va presentar un contenciós contra l’Ajuntament, pel deute generat entre el 2009 i el 2015, per un valor d’uns 4 milions d’euros més interessos de demora. Aqualia va demanar cobrar tot el reclamat abans d’iniciar el procediment judicial, però el consistori s’hi va oposar i els jutjats de Tarragona van desestimar adoptar mesures cautelars.

L’empresa va recórrer la decisió al TSJC, el qual va estimar parcialment la demanda i, per això, obligava a l’Ajuntament pagar 2,5 milions d’euros com a mesura cautelar, que corresponien al 50% del reclamat. Però a la vegada, el tribunal també obligava Aqualia a presentar un aval bancari de la mateixa quantitat econòmica, a l’espera de la sentència definitiva.

Ara, l’Ajuntament ha arribat a un acord amb l’empresa, la qual renuncia als contenciosos que havia presentat al consistori. Una renúncia que comportarà un estalvi importantíssim per les arques municipals i pels ciutadans.

Per una banda, l’Ajuntament no haurà de fer front als 2,5 milions d’euros que obligava el TSJC com a mesura cautelar. I per altra banda, també s’ha acordat una retribució d’1,22 euros per metre cúbic, quan abans l’empresa reclamava un 2,58, és a dir, un estalvi d’1,36 euros per metre cúbic. Si s’hagués acceptat la reclamació de l’empresa i no s’hagués declarat nul·la la modificació del contracte del 2009, l’Ajuntament s’hagués vist obligat a augmentar el rebut de l’aigua dels ciutadans per fer front als costos de retribució de l’empresa, que, segons els informes dels serveis tècnics, haurien suposat un increment de més de 15 milions d’euros pel milió de metres cúbics que té contractats amb l’empresa, durant els 8 anys de concessió.

L’alcalde Jordi Gaseni es mostra molt satisfet amb aquest acord.

Per la seva part, el regidor d’Hisenda, Antonio Espuny, remarca que és un acord just per ambdues parts i recorda l’esforç emprat per l’equip de govern.

Destacar, doncs, que amb aquest conveni no hi haurà cap increment del rebut de l’aigua als usuaris, ja que l’Ajuntament podrà fer front a la retribució pactada amb l’empresa.

Comparteix