Una fuita d’aigua del sistema de refrigeració del reactor obliga a aturar Vandellòs II

Comparteix

Ecologistes en Acció denuncia que la fuita a la central nuclear ha passat al mateix sistema que fa nou mesos.

Vandellòs II aturada per una nova fuita d’aigua al sistema de refrigeració principal. Els titulars de la central nuclear, ANAV, van iniciar aquest dimarts al migdia la seqüència de parada no programada, després que detectessin un petit augment del cabal de l’aigua recollida en els embornals de l’edifici de contenció del reactor.

Segons ha precisat el Consell de Seguretat Nuclear (CSN), els valors de la fuita han estat en tot moment per sota dels nivells de fuites no identificades, que estableixen les Especificacions Tècniques de Funcionament. El CSN també afirma que els sistemes de seguretat de Vandellòs II han funcionat en tot moment d’acord amb la manera prevista en el seu disseny.

La planta s’ha portat al mode d’espera calenta, en condició segura, per facilitar que els tècnics puguin accedir a l’interior de l’edifici de contenció i determinar l’origen d’aquest augment de cabal. L’incident no ha tingut conseqüències per a les persones ni el medi ambient, i ha estat de classificat com a nivell 0 preliminar en l’Escala INES.

Aquesta però és la segona fuita d’aigua localitzada enguany al mateix sistema, després que al febrer ja es detectés un augment en els embornals. En aquest cas, l’origen es va determinar a la vàlvula de ventilació de la barrera de pressió del circuit primari. Per això, des d’Ecologistes en Acció, el portaveu Eloi Nolla denuncia que es torna a repetir el mateix problema.

Els ecologistes també han demanat que no es renovi el permís d’explotació, que expira el juliol de 2020. Recordem que ANAV encara amb incertesa el futur nuclear, perquè la vida útil de Vandellòs II acaba el 2028 i el govern espanyol té la voluntat de tancar progressivament les centrals abans del 2030.

Comparteix