Vandellòs II i la resta de nuclears tancaran abans de 2030

Comparteix

Així ho preveu el govern espanyol que vol que la seva vida útil no s’allargui més de 40 anys.

El govern espanyol no preveu allargar la vida útil de cap de les centrals nuclears de l’Estat, més enllà del límit de 40 anys per al qual van ser dissenyades.

La mesura, anunciada el passat juliol per la ministra de Transició Ecològica, l’ha confirmat aquest dijous el secretari d’estat d’Energia, José Domínguez. El govern contempla un apagada escalonada, supervisada pel Consell de Seguretat Nuclear i negociada entre tots els actors.

Sobre el desmantellament de les mateixes centrals nuclears, Domínguez explica que la data límit seria al 2040. També ha anunciat el tancament imminent de les centrals tèrmiques que no hagin fet les inversions de la nova normativa europea, i tancar la resta abans del 2030.

Des dels sectors ecologistes aplaudeixen la notícia, però són escèptics a creure que les dates proposades pel govern socialista s’acabaran complint. El secretari d’Energia a Catalunya d’Ecologistes en Acció, Eloi Nolla, diu que cal unitat política pel tancament de les nuclears.

Des del ministeri per la Transició Ecològica exposen que el calendari de tancament s’adoptarà dins del Pla Nacional d’Energia i Clima, en el qual s’està treballant. El rector de Vandellòs II va entrar en funcionament el 1988 i seria el 2028 quan compliria 40 anys d’activitat.

 

ERC demana recuperar l’impost nuclear

Però mentre això no es produeixi, des d’Esquerra insisteixen en que l’Estat actualitzi els plans d’emergència nuclears i els adeqüi a la nova legislació instaurada a partir de l’accident de Fukushima.Aquesta setmana, els republicans van presentar una moció al Parlament.

El text aprovat demana posar al dia infraestructures i telecomunicacions, i recuperar l’impost nuclear, declarat inconstitucional, per garantir un futur industrial al territori un cop tancades les plantes. Lluís Salvadó és diputat d’ERC al Parlament.

Esquerra també demana que els plans d’emergència siguin gestionats per la Generalitat. Perquè l’acord parlamentari no quedi en paper mullat, presentaran la moció en els ajuntaments afectats, com l’Ametlla de Mar, i també a la Diputació de Tarragona.

Comparteix