Un projecte d’aquaponia d’alumnes de 3r d’ESO guanya el RobotEbre

Comparteix

Estudiants de l’Institut Candelera han elaborat un sistema d’automatització d’un aquari per al cultiu hidropònic de tomateres.

Un projecte d’aquaponia de l’Institut Candelera guanya l’edició d’enguany del RobotEbre. Els alumnes de 3r d’ESO van participar en aquesta fira de mostres de robòtica d’instituts de secundària amb una automatització d’un aquari per al cultiu hidropònic de tomateres, on s’aprofita l’aigua i els residus sòlids de la peixera per regar i aportar nutrients a les plantes.

Les noves tecnologies aplicades als mètodes tradicionals de cultiu és l’objectiu del projecte d’aquaponia. La part robòtica està formada per una placa Arduino, on es programen totes les accions que s’han de dur a terme com dispensar menjar als peixos o estabilitzar la temperatura de l’aigua. Albert Valldeperez és un dels professors responsables:

La resta d’elements són més rudimentaris, com ara el filtre que permet transformar l’aigua de l’aquari en aigua de reg per les tomateres, o el sistema de decantació que permet reciclar l’aigua sobrant de la plantació cap a la peixera. Un sistema que funciona cíclicament. Fermí Santamaria és un altre dels professors responsables:

Aquesta infraestructura d’aquaponia es va presentar la setmana passada a la Mostra de Robòtica Educativa a Terres de l’Ebre, organitzada pel Departament d’Ensenyament. En aquesta tercera edició, l’Institut calero va aconseguir emportar-se el primer premi, escollit tant per professorat com per altres alumnes visitants a RobotEbre.

Comparteix