Fiscalia investiga deficiències de seguretat a la central nuclear Vandellòs II

Comparteix

Una entitat ecologista va denunciar el cas arran de les avaries que s’han produït durant els últims mesos a la planta atòmica.

La Fiscalia obre una investigació per anomalies a Vandellòs II. El Ministeri fiscal estudia les avaries que s’han produït a la central nuclear durant els darrers mesos. En concret, analitza si s’hauria operat de forma insegura després de conèixer les fuites en la barrera de pressió.

La investigació s’ha obert arran la denúncia d’una entitat ecologista, l’associació Sociedad Humana, segons la qual Vandellòs II va operar durant almenys dues setmanes sense complir els requisits de seguretat exigibles i al marge de la normativa nuclear.

Aquesta situació tindria com a punt de partida el passat 5 de febrer, quan es comença a detectar un increment dels paràmetres de fuites a l’embornal de contenció. No va ser fins al 13 de febrer quan es va tenir coneixement d’una nova fuita al circuit de refrigeració primari.

Finalment, dues setmanes més tard, ANAV va iniciar els treballs per localitzar el degoteig donat l’alt nivell de radioactivitat que hi havia als registres de contenció. Les tasques es van dur a terme entre el 27 de febrer i el 2 de març.

La central nuclear es va acabar aturant el 3 de març, per confirmar que el degoteig d’aigua provenia de la barrera de pressió, concretament de la vàlvula de venteig. Els operadors de Vandellòs II van admetre, aleshores, que feia dies que monitoraven les fuites.

Això ha portat els denunciants a acusar els responsables de la nuclear d’irregularitats en la seva gestió, a més d’oferir informació esbiaixada i parcial sobre els incidents. A més, apunten que l’envelliment dels elements de la central posa en perill la seguretat de les instal·lacions.

Comparteix