Quatre llums caleres amarraran definitivament aviat

Comparteix

S’han acollit a una de les últimes convocatòries d’ajuts europeus pel desballestament. Una cinquena podria acollir-se pròximament.

Quatre de les sis barques de l’encerclament de l’Ametlla de Mar han rebut l’autorització del Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient, que els permetrà acollir-se als ajuts de la Unió Europea pel desballestament de la flota. Això significa que aquestes quatre barques deixaran definitivament l’activitat ben aviat, fins i tot abans de l’aturada biològica, programada a partir del dia 22 de desembre.

Amb la parada d’aquestes quatre barques, i de cara a la tornada a l’activitat el proper més de febrer, només quedaran 2 barques d’un sector que ha estat importantíssim en la història pesquera del municipi, i que en els darrers anys està passant per una greu crisi. La desaparició de la sardina i per tant la baixada de captures, així com la poca mida de les captures de seitó i la baixada de preus estan ofegant un sector que ja preveia greus dificultats.

«La notícia és una gran decepció per a la Confraria i pel sector pesquer», diu Miquel Brull, president de la Confraria de Pescadors Sant Pere i patró d’una de les barques d’encerclament que no es desmantellarà, perquè «suposa la pràctica desaparició de la pesqueria de la llum al poble de La Cala i també en l’àmbit provincial, donat que representa el 35% de la flota».

«Ja fa temps que les coses van malament i ja fa temps que ho denunciem a les administracions sense que ens facin cas. Nosaltres, sense ser biòlegs ni catedràtics, ja sabíem que passaria i ho hem encertat sense errar. Si a una situació crítica no se li posa remei, és normal que passi això. El sector desapareixerà sense ajut i sense saber que ha passat i la por que tenim ara és que afecti altres sectors», lamenta Brull.

Per la seva part, i tot i conscient de les dificultats, l’administració acull amb resignació la notícia, després d’haver lluitat darrerament per conèixer la problemàtica i trobar-hi solucions. «Sabem que estan passant coses particulars en les poblacions de petits pelàgics com la sardina i el seitó i nosaltres ho hem posat en coneixement de les autoritats de la Unió Europea i hem demanat un estudi científic», exposa Sergi Tudela, director general de Pesca de la Generalitat.

«Acabem de conèixer que l’estudi està a punt de començar, però malauradament hi haurà barques que ja no estaran. És una decisió individual dels armadors que els hi convenia acollir-se a aquests fons per desballestar la barca. Si la política hagués estat en mans de la Generalitat, probablement no hauríem afavorit aquests desballestaments. Potser no pescarem més, però sí que hem de millorar la banda econòmica del profit de l’activitat», afirma Tudela.

A més, hi ha una cinquena barca que també podria tenir accés a l’autorització de desballestament, abans que finalitzi el termini, que serà l’últim que dedicarà la Unió Europea a l’aturada definitiva de l’activitat.

Comparteix