L’Ajuntament demana precaució per risc d’ofegament a platges i piscines

Comparteix

Des del Servei d’Urgències Municipal, com als estius anteriors, s’ha fet una campanya d’informació pública amb els telèfons d’emergències.

L’Ajuntament de l’Ametlla de Mar ha fet una crida a la prudència i responsabilitat davant del risc d’ofegament a platges i piscines del terme municipal, afegint-se a la crida que va fer fa pocs dies el govern català.

L’Ajuntament calero ha posat el focus en la importància de conscienciar la població d’evitar riscos innecessaris i gaudir amb seguretat de les activitats aquàtiques, atès que són els mesos de juliol i agost, coincidint amb el període de més calor i de vacances, on es registra un major nombre d’ofegaments mortals.

Segons l’estudi “Mortalitat per ofegaments a Catalunya (2019-2022)”, el primer publicat a l’Estat espanyol que s’alimenta directament de les dades forenses, cada any es produeixen de mitjana a Catalunya 65 morts per ofegament, que inclouen els ofegaments no intencionals i aquells dels quals no se n’ha pogut determinar la intencionalitat.

L’estiu 2023 es van ofegar tres persones a l’Ametlla de Mar, una nena de dos anys el 25 de juliol en un xalet de Tres Cales, un jove de 26 anys a la platja de Lo Ribellet el 5 d’agost i un home de 80 anys a la platja de l’Alguer el dia 21 d’agost.

Se sap que els ofegaments mortals s’associen a diferents determinants com l’edat i el gènere, el consum de begudes alcohòliques i altres substàncies psicoactives, algunes malalties cròniques, i diferents circumstàncies ambientals que inclouen tant les temperatures elevades que inviten al bany com l’absència de mesures que dificulten la supervisió dels infants als entorns aquàtics.

Ana Aragon, regidora de Governació de l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar, demana les màximes precaucions, i la implicació del sector immobiliari i de lloguer d’habitatges turístics a l’hora d’advertir i prevenir als llogaters.

A nivell individual, per prevenir els ofegaments és important escollir llocs segurs i amb presència de socorristes a l’hora de portar a terme activitats esportives i recreatives a l’aigua, procurar banyar-se sempre en companyia d’altres persones, i evitar fer-ho després de consumir begudes alcohòliques o en cas d’indisposició.

En el cas dels infants, la supervisió per part de les persones adultes és un factor fonamental per prevenir els ofegaments. Fins i tot quan els nens i les nenes saben nedar o estan familiaritzats amb l’aigua, cal una supervisió contínua per part d’una persona adulta durant el bany o el joc a la platja o la piscina.

Com ja va fer l’any passat, des del Servei d’Urgències Municipal s’ha fet una campanya d’informació pública amb els telèfons d’emergències.

Comparteix