Novetats literàries per Sant Jordi en clau local

Comparteix

L’Ametlla de Mar afronta Sant Jordi amb la presentació de tres novetats literàries en clau local. Es tracta dels llibres Vivències de Josep Tomàs Margalef, Blau de plata d’Anna Martí i Cuines amb la participació de Gessamí Caramés.

La proximitat de Sant Jordi és sempre sinònim de presentació de novetats literàries i a la nostra localitat, ja ens estem acostumant a tenir cada any alguna novetat amb el protagonisme de plomes locals cada cop més prolífiques.

El passat divendres es va presentar a la Sala de la S.C.E.R el nou llibre de Josep Tomàs Margalef, Vivències, obra històrica que narra l’evolució de l’Ametlla de Mar des dels temps de la Guerra Civil. El llibre no té una continuïtat cronològica, sinó que l’autor va narrant històries que han anat succeint al municipi des dels seus inicis en forma de capítols. L’adquisició i la constitució de la Sala de Societat, la formació i l’evolució de la Cooperativa, la creació de l’associació de Mestresses i l’arribada de la Llar d’Infants o l’Escola de Capacitació Nauticopesquera en són alguns exemples.

Dijous el Centre d’Interpretació de la Pesca també va ser l’escenari de la presentació del llibre Cuines amb la participació de la calera Gessamí Caramés que juntament amb Marc Ribas i Arnau París, han confeccionat el primer llibre oficial del programa “Cuines” de TV3 que ells mateixos condueixen. Els tres presentadors del programa culinari han fet un recopilatori de més de 200 pàgines entre les més de 2.000 receptes que ja porten fetes i les expliquen pas a pas. Receptes brutals, receptes meleta de romer i receptes pim-pam, segell identificador de cadascun d’ells.

Per altra banda, Àngel Martí va ser l’encarregat de presentar dissabte a l’antiga Confraria de Pescadors el llibre de poesia, Blau de Plata, primera publicació d’Anna Martí. Es tracta d’un recopilatori de 46 poemes que l’autora ha anat creant i que ara ha volgut recollir en aquest llibre. Altres artistes de la població com són Joan Rebull, Mercè Veguer i Vicenta Comes també han col·laborat amb les il·lustracions de l’obra. Una part dels beneficis recaptats aniran destinats a l’Associació Catalana de la Neurofibromatosi.

A aquestes novetats, hem d’afegir els llibres guanyadors de la 32a edició del premi de Narrativa Vila de l’Ametlla de Mar, Una mort i trenta-tres vides de Noemí Morral i de la 15a edició del premi Nit de poesia al carrer 2024, Zona Zero de Pere Gorgoll.

A ben segur que crearan també expectació dues obres més, que si bé no han sortit aquest Sant Jordi, tenen protagonisme calero i que també ocuparan llocs preferents als taulells de les nostres llibreries. Per una banda, el llibre Brots de Narcosocietat de la periodista calera Fàtima Llambrich. Especialitzada en l’àmbit jurídic i després de l’èxit del seu primer projecte, Sense Cadàver, Fàtima Llambrich submergeix ara el lector en el món del narcotràfic, amb tots els seus vessants i autors implicats per fer un retrat de qui és i fins a quin punt, avui dia, la societat està implicada en aquest negoci, especialment generant una connexió entre Galícia, Catalunya, Andalusia i el Marroc. També hem de fer referència al llibre Alma de Lobo d’Àngel Martí. Aquesta obra és la continuació de la primera entrega de novel·la negra, Bajo el signo del Lobo, que narra les vivències del sergent Brennan, més conegut com a Lobo, descendent de la tribu dels Blackfeet, que investigarà l’assassinat d’una prostituta a Tortosa.

Comparteix