Una cornucòpia del segle III abans de Crist trobada a la Cala formarà part del fons del Museu Salvador Vila-seca de Reus

Comparteix

Aquesta banya de boví ha passat a formar part del fons del Museu Salvador Vila-seca de Reus després del préstec del seu propietari, el calero Xavi Brull.

La troballa, feta pel seu pare Emilio Brull Aliau, més conegut a la població com Milio de la Raquel l’any 1954 en companyia de tres col·laboradors del comandant Jaques Cousteau, es va fer al jaciment de Bon Capó.

Tot i que la peça va estar molts anys a casa de l’actual propietari i fill de Milio, Xavi Brull González, aquest no va reflexionar sobre el valor històric que podia tenir la peça fins que en va veure una de similar al Museu Nacional d’Arqueologia Submarina de Cartagena ara fa uns anys.

Els fets es remunten l’agost de 1954 quan Milio en companyia de tres submarinistes francesos, Roger Grange, Guy Fournon i Jean Agnel que col·laboraven en tasques de reconeixement dels mars amb el professor F.Benoit i amb el comandant Jaques Cousteau, van desplaçar-se fins al jaciment arqueològic situat davant de Bon Capó, on descansa un vaixell romà de l’època de 230-220 aC, en un moment de pau entre les dues Guerres Púniques.

Xavi Brull explica com es van produir els fets.

Aquell dia, van ser extretes també dues àmfores, que es van recuperar i que van ser llegades al Museu Salvador Vila-seca de Reus i publicades al Butlletí Arqueològic de Tarragona 1953-1954. També es va recuperar aquesta peça de primer ordre que respon a un element propi de les tripulacions i marineria de l’època antiga, la representació fidedigna d’una banya de boví feta amb plom, i recoberta d’un altre material. Tot i que la peça es conserva en dues parts, es tracta d’una cornucòpia similar a les pròpies de la mitologia grega que estava destinada a portar sort i glòria a les tripulacions en forma d’ofrena als déus, un signe d’abundància i prosperitat i un present de sort dels déus cap als comandants d’expedicions marítimes de l’imperi romà.

La peça ha hagut de passar per un procés de datació oficial per identificar-ne l’autenticitat i la seva procedència, fins que finalment s’ha produït la cessió temporal al Museu Salvador Vila-seca de la capital del Baix Camp, un museu on també es poden trobar altres restes arqueològiques procedents del mateix jaciment de Bon Capó, on es troba el derelicte d’un vaixell romà. És per això que la peça, està datada pel Museu Nacional d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya entre els anys 230-220 abans de Crist.

Després d’anys de tramitacions i gestions, finalment la setmana passada va ser inclosa en el fons de l’Institut Municipal Reus Cultura, que és l’Òrgan gestor del Museu Salvador Vila-seca on ja s’exposen diverses restes arqueològiques trobades a l’Ametlla de Mar, entre elles, les dues Àmfores trobades al Jaciment de Bon Capó i tres àmfores més d’un jaciment pròxim adquirides pel museu entre 1930 i 1948 a pescadors de la població. De moment, encara no s’ha determinat la data en la qual el museu podrà exposar la cornucòpia.

Comparteix