L’encerclament torna a l’activitat sense canvis substancials

Comparteix

El sector no ha notat canvis significatius en la seva tornada a l’activitat després de tres mesos consecutius d’aturada biològica amb l’objectiu de recuperar els caladors. Les barques que es dediquen a la pesca del peix blau qüestionen la manera de fer les aturades.

Les dues barques de l’encerclament del port de l’Ametlla de Mar amb base a Tarragona, Hermanos Brull Vila i Pilar de Fèlix, van sortir a pescar la nit del 15 al 16 de febrer, després d’haver estat amarrades a port durant tres mesos consecutius.

Després de gairebé vint dies d’activitat, el balanç ha estat decebedor, ja que les xifres de captures i de mides del peix registrades, no difereixen pràcticament de les que es donaven abans de l’aturada. Segons Miquel Brull és el Patró Major de la Confraria de Pescadors de l’Ametlla de Mar i patró d’una embarcació de l’encerclament.

Segons Brull, el fet d’aturar tres mesos consecutius no és la solució i aposten per fer una aturada més curta a partir del novembre, i complementar-la amb una altra aturada a l’abril. L’administració central, però, no està per la labor.

Segons el patró calero, la Secretaria General de Pesca del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació es basa en estudis mal fets i sense sentit, que no ajuden al sector, tot i la voluntat del mateix d’aportar la seva experiència i els seus coneixements.

El sector de l’encerclament català tampoc entén que havent-se decidit aquesta aturada consecutiva en tota la zona denominada GSA 6, que es correspon amb la subzona geogràfica de la Comissió General de Pesca del Mediterrani (CGPM) que abasta les aigües del litoral de Catalunya, Comunitat Valenciana i part de Múrcia, finalment s’hagi permès a la zona de Castelló, fer l’aturada en dos períodes, tal com demana tot el sector.

A més, el sector és queixa de la decisió unilateral de l’administració central, que sense donar motius ni explicacions, ha obligat la flota a aturar un dia a la setmana durant aquest mes de març.

La implicació del sector català de l’encerclament en la recuperació de les espècies està fora de dubte. Cal recordar, que el passat mes de juliol, es van començar a aplicar noves limitacions per a la pesca del peix blau, moltes d’elles proposades pel mateix sector tarragoní des de feia temps. Entre les noves mesures aplicades, trobem la d’augmentar les talles comercials del seitó i la sardina en un centímetre, passant de 9 a 10 cm el seitó i d’11 a 12 cm la sardina. També es van reduir contingents, passant dels 15.000 quilos setmanals de seitó per barca, als 13.500 i la sardina ha passat de 5.000 quilos diaris per barca a un topall de 12.000 quilos setmanals.

Comparteix