Les llums surten a pescar després de tres mesos de veda

Comparteix

El sector pesquer de l’encerclament tarragoní ha sortit a pescar aquesta passada nit després d’haver estat amarrat a port durant els darrers tres mesos per aturada biològica. La barca calera Hermanos Brull Vila ha sortit del port de la Cala, mentre la Pilar de Fèlix no sortirà fins al diumenge a la nit.

Aquesta ha estat la primera vegada que el sector de l’encerclament ha fet tres mesos d’aturada d’una sola tirada. El passat 15 de novembre aturaven la seva activitat totes les llums tarragonines i fins aquesta passada nit, no han sortit a pescar.

Cal recordar que tot i que el sector del peix blau tarragoní va demanar fer dos mesos de veda biològica coincidint amb l’època tradicional en els darrers anys, de mitjan desembre a mitjan febrer, i completar el mes restant d’aturada al llarg del mes d’abril, finalment la Secretaria General de Pesca del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació va decidir de manera unilateral, ubicar aquesta veda entre els mesos de novembre a febrer de manera ininterrompuda. Cal recordar que l’any passat ja es van aturar dos mesos d’aquesta manera i després es van complir quinze dies més a l’abril.

Davant aquesta primera sortida de l’any, Miquel Brull, Patró Major de la Confraria de Pescadors Sant Pere i alhora patró de l’embarcació Hermanos Brull Vila, va recordar la feina que s’està fent per convèncer l’administració espanyola de no fer tota l’aturada de cop.

Inicialment, la Secretaria General de Pesca del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació va planejar una aturada de quatre mesos de la pesca de la sardina, com a mesura del Pla Multianual d’Espècies Demersals del Mediterrani (MAP). La proposta no va progressar per la pressió dels pescadors i pels estudis presentats per científics d’lcatmar (Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar) que van demostrar que l’aturada hagués estat improductiva per al recurs.

La veda durant els mesos d’hivern està avalada pels científics amb l’objectiu d’afavorir la reproducció de la sardina. Tot i que no s’ha aconseguit que els pescadors rebin ajudes per la totalitat dels dies aturats, sí que se subvencionaran 52 dies laborables.

El passat 24 de juliol ja es va començar a aplicar una ordre amb noves limitacions per a la pesca del peix blau, moltes d’elles proposades pel mateix sector, entre les quals trobem la d’augmentar les talles comercials del seitó i la sardina en un centímetre, passant de 9 a 10 cm el seitó i d’11 a 12 cm la sardina. També es van reduir contingents, passant dels 15.000 quilos setmanals de seitó per barca, als 13.500 i la sardina ha passat de 5.000 quilos diaris per barca a un topall de 12.000 quilos setmanals.

Comparteix