L’encerclament fa una aturada biològica de tres mesos consecutius

Comparteix

Aquesta aturada no coincideix amb les preferències del sector, però va evitar que es prohibís la pesca de sardina durant quatre mesos.

El passat dia 15 de novembre es va iniciar una aturada biològica de tres mesos al sector de l’encerclament de la costa de Tarragona, la qual s’allargarà fins al 15 de febrer de 2024. Aquesta aturada no coincideix amb les preferències del sector, però va evitar que es prohibís la pesca de sardina durant quatre mesos.

Tot i que el sector del peix blau tarragoní va demanar fer dos mesos de veda biològica coincidint amb l’època tradicional en els darrers anys, de mitjan desembre a mitjan febrer, i completar el mes restant d’aturada al llarg del mes d’abril, finalment la Secretaria General de Pesca del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació va decidir de manera unilateral, ubicar aquesta veda entre els mesos de novembre a febrer de manera ininterrompuda. Cal recordar que l’any passat ja es van aturar dos mesos d’aquesta manera i després es van complir quinze dies més a l’abril.

Inicialment, la Secretaria General de Pesca del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació va planejar una aturada de quatre mesos de la pesca de la sardina, com a mesura del Pla Multianual d’Espècies Demersals del Mediterrani (MAP). L’aturada de quatre mesos venia sustentada per uns estudis de l’IOE (Instituto Oceanografico Español), proposta que no va progressar per la pressió dels pescadors i pels estudis presentats per científics d’lcatmar (Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar) que van demostrar que l’aturada hagués estat improductiva per al recurs, per les imprecisions de l’estudi amb el qual es basaven.

Donat que aquesta aturada té  lloc en la zona denominada GSA 6, que es correspon amb la subzona geogràfica de la Comissió General de Pesca del Mediterrani (CGPM) que abasta les aigües del litoral de Catalunya, Comunitat Valenciana i part de Múrcia, superposant-se amb bona part del període en el qual les embarcacions també estaran aturades a la costa de Tarragona, el sector demanava més interval entre territoris, per tal d’evitar que els mercats no es quedessin desproveïts de peix blau. Per posar un exemple, als ports de Castelló l’aturada tindrà lloc del 15 de novembre al 15 de gener, i el tercer mes el duran a terme al llarg del mes d’abril. A Girona i Barcelona l’aturada només durarà dos mesos en lloc d’un com paraven fins ara, coincidint amb la resta de zones, entre el 15 de novembre i el 15 de gener, superposant-se durant dos mesos amb l’aturada de tots els ports del llevant mediterrani. Miquel Brull és armador d’una barca de l’encerclament i president de la Confraria de Pescadors de l’Ametlla de Mar, .

La veda durant els mesos d’hivern està avalada pels científics amb l’objectiu d’afavorir la reproducció de la sardina. Aquest any ha estat un any dolent per a les captures, però sí que es va detectar molta cria petita, fet que podria indicar que en els pròxims mesos es veiés una recuperació d’espècies com la sardina, tot i que ningú pot assegurar que a la tornada de l’activitat, el recurs hagi millorat.

Tot i que no s’ha aconseguit que els pescadors rebin ajudes per la totalitat dels dies aturats, sí que se subvencionaran 52 dies laborables.

El passat 24 de juliol ja es va començar a aplicar una ordre amb noves limitacions per a la pesca del peix blau, moltes d’elles proposades pel mateix sector tarragoní des de feia temps. Entre les noves mesures aplicades, trobem la d’augmentar les talles comercials del seitó i la sardina en un centímetre, passant de 9 a 10 cm el seitó i d’11 a 12 cm la sardina. També es van reduir contingents, passant dels 15.000 quilos setmanals de seitó per barca, als 13.500 i la sardina ha passat de 5.000 quilos diaris per barca a un topall de 12.000 quilos setmanals.

Comparteix