L’Ametlla de Mar es veurà afectada pel nou Decret llei dels habitatges d’ús turístic

Comparteix

L’any 2015 la Generalitat ja va obligar a tramitar noves llicències únicament a habitatges del nucli urbà i de les urbanitzacions, i ara la limitació passarà a ser total.

El Govern ha aprovat una nova reglamentació que obligarà als propietaris habitatges d’ús turístic a canviar-ne el seu ús en un període màxim de deu anys. L’Ametlla de Mar en seria un dels municipis catalans més afectat.

Fins ara la Generalitat no havia regulat mai la concessió de llicències als apartaments turístics, però l’augment descontrolat que ha experimentat el sector ha obligat al Govern a aplicar restriccions. El consistori calero haurà de buscar alternatives, ja que transcorregut aquest temps deixarà d’ingressar les taxes turístiques i en conseqüència perdrà també la possibilitat de reinvertir aquests ingressos que, fins ara, generava durant la temporada turística.

De la mateixa manera, els propietaris d’aquests habitatges també es veuran afectats des del moment que no puguin renovar les seves llicències d’habitatge d’ús turístic i que fins ara els genera uns importants ingressos anuals.

L’any 2015 la Generalitat ja va obligar a tramitar noves llicències únicament a habitatges del nucli urbà i de les urbanitzacions, i ara la limitació passarà a ser total.

Eva del Amo és l’alcaldessa de l’Ametlla de Mar.

Amb la nova normativa, l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar haurà de modificar el seu plantejament urbanístic per poder concedir noves llicències i compatibilitzar l’existència dels diferents tipus d’habitatge, justificant que té prou sòl per a habitatge permanent i sense poder sobrepassar els 10 pisos turístics per cada 100 habitants. Actualment el municipi compta amb 1.945 habitatges d’ús turístic, per la qual cosa haurà d’aplicar una reducció del 63% per deixar el nombre de llicències en un total de 720, i no serà fins llavors quan podrà concerdir-ne de noves.

No es tracta d’un problema exclusiu del nostre municipi, ja que altres destinacions turístiques costaneres com son Roses, Tossa de Mar, Mont-roig del Camp o Salou, que és la població més afectada, també és troben amb una problemàtica molt semblant pel que fa a la reducció d’aquest tipus d’habitatges. En total hi ha 262 municipis catalans afectats.

El Decret estableix també que les llicències, tant les existents com les que es puguin tramitar en un futur, ja no seran permanents sinó que tindran una vigència de cinc anys. I d’aquesta manera, cada cop que aquest període finalitzi, cada consistori estarà obligat a obrir un procés de concurrència pública per avaluar si aquests habitatges encaixen amb el seu pla urbanístic.

Pel que fa als pisos turístics existents i degudament habilitats, els seus titulars disposaran de cinc anys per renovar la seva llicència urbanística (amb una pròrroga de cinc anys més en el cas que justifiquin que no poden fer front a les pèrdues patrimonials) abans d’haver de cessar l’activitat.

Comparteix