La campanya de l’oliva d’aquest any a la Cala serà nefasta

Comparteix

Es calcula que al voltant del 70 o 75% dels arbres no tenen olives i és habitual veure camps sencers amb només el 20 o el 30% dels arbres amb fruit.

La manca de pluges a la primavera va provocar la caiguda de l’oliva dels arbres i hi ha molts arbres que arribat el moment de la collita, no tenen olives, amb la qual cosa, espera una reducció de la producció a l’Ametlla de Mar, del voltant del 85%.

La campanya de l’oliva a l’Ametlla de Mar serà de les pitjors dels darrers anys. L’afectació del canvi climàtic, sobretot per la manca de pluges quan calia, farà que la disminució de la producció sigui històrica. Es calcula que al voltant del 70 o 75% dels arbres no tenen olives i és habitual veure camps sencers amb només el 20 o el 30% dels arbres amb fruit.
Tot i que a la primavera els arbres estaven plens de mostra, la manca de pluges va fer que molt aviat, l’arbre es desprengués de les olives, les quals no arribaven a quallar. Antonio Espuny és el president de la Cooperativa Agrària Catalana Limitada de l’Ametlla de Mar.

Tot i que fa uns quinze anys una collita normal a la cooperativa calera estava al voltant del milió de quilos, en els darrers anys, les campanyes s’han reduït en un any normal als 600.000 quilos quan les campanyes són bones i als 300.000 quilos quan són dolentes. Aquest any es calcula que ben just s’arribarà als 50.000 o 60.000 quilos.

Quant al preu, si el rendiment supera el 15%, es calcula que l’oliva podria arribar als 0,90 €/quilo i si el rendiment és més baix, es pagarà més barata.

Pel que fa a la garrofa, campanya que tradicionalment queda interrompuda per la campanya de l’oliva, s’espera una bona producció. De moment a la cooperativa de l’Ametlla ja han entrat el 60% de la producció i s’espera que arribi, un cop finalitzada a superar els 600.000 quilos de garrofa, la qual actualment s’està pagant al voltant dels 0,48 €/quilo.

Comparteix