Govern i oposició s’acusen els uns als altres de ser els responsables de l’increment d’impostos

Comparteix

La modificació contempla per a l’any 2024 un increment del 8,5% de l’ocupació d’espai públic, un 10% l’Impost de Béns Immobles (IBI) i un 20% de la recollida, de residus.

L’Ajuntament de l’Ametlla de Mar va celebrar aquest dijous a la tarda sessió Ordinària del Ple de l’Ajuntament amb vuit punts a l’Ordre del Dia a més de l’activitat de control i els precs i preguntes. Aquest va ser un ple en el qual es van aprovar increments importants de taxes i ordenances com l’IBI, les escombraries o l’ocupació de via pública.

La Sessió Ordinària d’ahir va servir per debatre si es modificaven a l’alça algunes de les taxes i ordenances reguladores, punts que van tirar endavant amb el suport dels partits del govern i en contra dels partits a l’oposició.

Un dels punts que es va aprovar fou la modificació de l’ordenança reguladora de la taxa per utilització del domini públic local i que contempla per a l’any 2024 un increment del 8,5% respecte a aquest any. També es va aprovar incrementar un 10% l’Impost de Béns Immobles (IBI) i un 20% la taxa de recollida, tractament i aprofitament o eliminació de residus.

En tots tres casos, van votar a favor els partits de Junts i el PSC que formen l’equip de govern i van votar en contra ERC i Entesa per la Cala a l’oposició. Mentre els partits del govern van justificar els augments per la dolenta situació econòmica que diuen que va deixar l’anterior equip de govern i les obligacions marcades pel Ministeri d’Hisenda a través del Pla d’Ajust Econòmic, els partits de l’oposició acusen el govern de no haver buscat alternatives.

Antonio Espuny, portaveu d’Entesa per la Cala, va acusar el govern d’excusar-se en el Pla d’Ajust i no buscar fórmules de finançament abans de traslladar la càrrega al poble.

Xavier de la Fuente, portaveu del PSC al govern va insistir en qüestionar les crítiques de l’oposició explicant que van ser precisament els partits ara a l’oposició els qui van deixar l’augment d’aquests impostos signat amb hisenda a canvi de poder rebre crèdits.

Jordi Gaseni, portaveu d’ERC va justificar el vot en contra, argumentant que els increments serveixen per pagar els sous d’un equip de govern professionalitzat, i carregar la responsabilitat als veïns.

Eva del Amo, alcaldessa de l’Ametlla de Mar i portaveu de Junts explica que tot i que no els hi agrada fer aquests increments, ho han hagut de fer per responsabilitat, suportant-se en un informe de la intervenció municipal després que l’anterior govern es comprometés a fer-ho signant un Pla d’Ajust.

En un altre punt de l’Ordre del dia es va aprovar amb els vots del govern municipal i en contra de l’oposició la delegació a favor de la Junta Local de Govern, l’establiment i modificació dels preus públics, una decisió argumentada des del govern per agilitzar els tràmits però criticada des de l’oposició per voler eliminar el control del ple.

També es van passar a aprovació els comptes generals de l’exercici de 2022, els quals van comptar amb el suport dels partits de l’oposició i que el 2022 eren al govern, i l’abstenció de l’actual equip de govern de Junts i el PSC.

En canvi, sí que es va aprovar per unanimitat l’actualització i la revisió del Pla d’Actuació Municipal en Emergència Nuclear (PAMEN).

ERC va presentar una moció per caràcter d’urgència relativa a l’amnistia i l’autodeterminació, que fou aprovada amb els vots de Junts, ERC i Entesa per la Cala i l’abstenció del PSC.

Comparteix