L’Ametlla en situació de risc molt alt o extrem d’incendi forestal

Comparteix

Algunes de les restriccions més destacades són, encendre foc en tots tipus d’espais oberts, la utilització de maquinària i equips en terrenys forestals i en les àrees rurals situades en una franja de 400 metres al voltant, les activitats d’educació en el lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva, així com d’aquelles activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural .

L’Ametlla de Mar és un dels municipis que segons DOGC ha passat a situació de risc molt alt o extrem d’incendi forestal fins al 25 d’agost, una situació que requereix de l’aplicació d’importants restriccions. Tot això, en un període en el qual Protecció Civil també ha activat l’ALERTA del pla PROCICAT per calor molt intensa.

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya va publicar dilluns 21 d’agost la RESOLUCIÓ INT/2953/2023, per la qual s’estableixen determinades restriccions per l’activació del Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT), del Pla ALFA i la presència de perill molt alt o extrem en determinats municipis en el mapa de perill d’incendi forestal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Algunes de les restriccions més destacades són, encendre foc en tots tipus d’espais oberts, la suspensió temporal  de totes les autoritzacions concedides per cremar rostolls, pastures permanents, restes de poda i restes silvícoles o encendre foc en les àrees de descans de la xarxa de carreteres, així com en les zones recreatives i d’acampada, incloses les zones habilitades per aquesta finalitat.

També la utilització de maquinària i equips en terrenys forestals i en les àrees rurals situades en una franja de 400 metres al voltant, que tinguin un funcionament que generi deflagració, espurnes o descàrregues elèctriques.

Queda prohibida la introducció o ús de material pirotècnic, les activitats d’educació en el lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva, així com d’aquelles activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural o les activitats vinculades a les colònies, estades i campus esportius i equivalents.

La restricció de l’ús de bufadors, serres radials i similars a menys de 500 metres de zona forestal i a menys de 50 metres de terrenys agrícoles, la limitació de la circulació motoritzada en el medi natural, la qual no serà d’aplicació als residents ni a les activitats que per la seva naturalesa resultin inajornables.

L’incompliment d’aquestes limitacions, restriccions i suspensions pot donar lloc a la imposició de les sancions previstes a la Llei 4/1997, de 20 de maig, de protecció civil de Catalunya, i altres responsabilitats que se’n puguin derivar de l’ordenament jurídic vigent.

El caporal de la Policia Local de l’Ametlla de Mar, Rodrigo Teba, remarca que tot i que del Pla Alfa estem a nivell 2, l’eina de l’INFOCAT ha determinat que el risc d’incendi és molt alt o extrem.

A banda, també Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’ALERTA del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per calor intensa i per calor nocturna intensa. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu la persistència de calor intensa a tot Catalunya, fins divendres, especialment a tot el litoral central. A Tortosa, per exemple, aquest dimarts, la temperatura màxima va ser de 41 ºC.

Els principals consells davant la calor són: hidratar-se molt sovint. Beure força aigua i evitar beure alcohol i fer àpats copiosos. Evitar sortir al carrer en les hores de màxima insolació o aquelles persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.

Comparteix