En marxa la veda biològica del pop roquer

Comparteix

L’aturada coincideix amb el període en què les femelles de pop roquer es troben en la fase de posta.

La veda biològica s’emmarca en el Pla de gestió del pop roquer a les Terres de l’Ebre, que ha entrat en vigor aquest juliol i determina la necessitat d’un permís especial, un cens d’embarcacions i una senyalització o la limitació d’ormeigs i la simultaneïtat amb altres arts.

Aquest és el segon mes que els pescadors de pop roquer de l’Ametlla de Mar no pescaran l’espècie. Fins al 31 d’agost, les Confraries de Pescadors de l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, la Ràpita i les Cases d’Alcanar, -incloses en l’àmbit territorial del Comitè de Cogestió del Pop Roquer de les Terres de l’Ebre capturat amb cadups i nanses-, no pescaran pop.

L’aturada es va iniciar l’1 de juliol i es prolongarà tot el mes d’agost com a mesura per aconseguir augmentar la població d’aquesta espècie, coincidint que és el període en què les femelles de pop roquer es troben en la fase de posta.

La veda biològica varia segons la zona del litoral on s’apliqui. Concretament, ja és en vigor a la zona principal del delta; però quant més cap al nord l’aigua és més freda i la reproducció es va retardant; per això, comença més tard al nord que al sud. Així ho determinen els científics, que han estat quatre anys fent el seguiment biològic de la pesquera del pop roquer perquè l’Institut Català de Recerca per a la Governança de Mar hagi pogut determinar amb el rigor científic requerit el període més adient per a cada zona, que oscil·la entre els mesos de maig i octubre.

Les cinc barques de l’Ametlla de Mar que es dediquen tradicionalment a la pesquera del pop roquer en la modalitat de la nansa no estan d’acord amb aturar l’activitat durant juliol i agost, i així ho van fer saber al Comitè de Cogestió, donat que durant aquests mesos, és quan el pop és més gran i els pescadors en treuen més rendiment econòmic de la seva activitat.

De fet, durant els mesos de setembre, octubre, novembre i desembre els exemplars encara són petits i com no es poden capturar exemplars de menys d’1 quilo, fa que durant aquests mesos les captures siguin mínimes i els pescadors aturin voluntàriament l’activitat fins al gener, deixant que el pop es faci gran. Si als quatre mesos que ja no el pesquen s’han de sumar els dos mesos d’estiu, fa que els pescadors de la nansa estiguin sis mesos sense poder pescar.

L’altra modalitat, la del cadup, que són dues barques al port de la Cala, veuen l’aturada amb més bons ulls, perquè consideren que la millor temporada és els mesos de maig i juny, que és quan l’arrossegament està aturat per la veda biològica i d’aquesta manera, no coincideixen.

Des de la Confraria de Pescadors Sant Pere de l’Ametlla de Mar, havien demanat no aturar sobretot el juliol, però finalment així s’ha acordat, tal com explica Isabel Betoret, secretària de la Confraria.

L’any passat va ser la primera vegada que es va implementar la veda del pop roquer els mesos de juliol i agost a l’Ametlla de Mar.

A Catalunya, la captura del pop roquer està regulada des de l’any 2019 amb la creació del Comitè de Cogestió del Pop Roquer a les Terres de l’Ebre i el Pla de gestió aprovat recentment.

Comparteix