Cova de la Masa presenta un estudi de la UB que quantifica l’impacte del parc eòlic Ametlló i desmunta que generin riquesa i ocupació

Comparteix

El projecte de la central l’Ametlló costaria pèrdues de fins a 7 MEUR als veïns i empreses de la zona.

Aquest dimecres a la tarda, l’Associació Cova de la Masa ha presentat un estudi encapçalat per la Universitat de Barcelona que quantifica que el projecte eòlic de l’Ametlló, al Perelló i l’Ametlla de Mar, suposaria pèrdues de prop de 7 MEUR, com a mínim, per a veïns i empreses de la zona. Aquest dimecres al matí, es va lliurar l’estudi al delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó.

Amb la quantificació de l’impacte econòmic i demogràfic, l’estudi també desmunta els arguments de les promotores de renovables sobre la creació de riquesa i llocs de treball. A l’àrea d’impacte del parc eòlic l’Ametlló (2.500 metres de radi) hi ha més d’un miler d’habitatges, amb 220 veïns amb primera residència. El 70% asseguren que marxaran si es fa la central eòlica, com també tancaran la meitat de les 65 activitats econòmiques i es destruiran un 60% dels 130 llocs de treball que generen.

La recerca l’han fet els professors Jordi Vilaseca i Lluís Franco, del departament d’Economia Aplicada de la Facultat d’Econòmiques de la UB, i és “molt innovador”, també perquè s’ha fet a iniciativa de la ciutadania, com ha apuntat el portaveu de l’associació Cova de la Masa, David Roselló.

Com ha recordat el representant de l’entitat, “administracions i promotors, per legitimar els projectes que diu que trituren el territori“, han repetit “constantment” els beneficis que obtenen els municipis on s’instal·len. El portaveu ha sentenciat que “ara podem dir que no és cert, i amb tota seguretat”.

Les dades, com remarca l’entitat, es poden “extrapolar” a altres municipis i territori massificats, com la Terra Alta. “És un mètode que s’ha fet per primer cop i els mètodes estan allà per ser repetits quan faci falta“, ha dit Roselló.

L’entitat Cova de la Masa es va constituir per defensar el patrimoni natural, històric i cultural de l’Ametlla de Mar i el Perelló, quan es va fer públic el projecte de l’Ametlló, una la central eòlica de 36 MW de potència i deu aerogeneradors de fins a 180 metres d’altura en diferents partides, com les Planes i les Vinyasses. L’anàlisi de les dades cadastrals i el treball de camp que ja va fer l’entitat quan es va conèixer el projecte, ja van permetre constatar l’existència d’uns 150 habitatges dins del radi de 500 metres al voltant dels deu aerogeneradors projectats. El projecte va rebre el vistiplau de la Ponència d’Energies Renovables, però amb la modificació del decret energètic, des de Cova de la Masa, desconeixen en quin tràmit es troba.

Comparteix