El Ple ratifica, per unanimitat, la personació de l’Ajuntament com a part afectada en el procediment obert contra l’exalcalde Andreu Martí

Comparteix

Ho ha fet aquest dimecres en sessió extraordinària, després de sol·licitar-se per Decret d’Alcaldia.

El Ple de l’Ajuntament ha celebrat, aquest dimecres, una sessió extraordinària, en la qual s’ha aprovat, per unanimitat, la ratificació de personar l’Ajuntament com a part afectada del cas Efial. Es tracta de poder accedir a la informació de tot el procediment judicial de la investigació que es va iniciar el 2013, al jutjat del Vendrell, sobre el presumpte malversament, a través de contractes il·legals,d’un total de 8,7 milions d’euros, a favor de la consultora Efial.

El punt àlgid del procediment judicial va ser el 5 de juliol de 2016 quan va entrar la Guàrdia Civil a l’Ajuntament per buscar i prendre informació. Sis dies després, l’Ajuntament es personava al procediment com acusació particular al jutjat del Vendrell. El 5 de març de 2019, però del Vendrell passava a Madrid perquè van veure que el cas Efial afectava altres municipis de l’Estat. Fins al 19 de gener de 2023 no ha sortit informació pública del cas; el Consell General del Poder Judicial va publicar una nota de premsa la qual explicava que hi ha tres persones investigades relacionades amb el consistori calero, entre les quals l’exalcalde Andreu Martí i que presumptament s’haurien malversat, amb contractes il·legals, 4,5 milions d’euros a l’Ametlla de Mar.

És a dir, no és fins a enguany quan l’Ajuntament s’assabenta de més continguts que estaven sota secret de sumari. En aquell moment, l’alcaldia va fer un decret per sol·licitar que l’Ajuntament formés part de la part afectada del procediment judicial del cas Efial i poder accedir a la investigació de forma directa.

L’alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni, remarca que va ser el passat 21 d’abril d’enguany, quan la fiscalia anticorrupció va acceptar aquest Decret d’Alcaldia i ara, calia ratificar-lo per ple.

Des d’Entesa per la Cala, el seu regidor portaveu Joan Borràs celebra que s’hagi aprovat per unanimitat aquesta ratificació.

Per la seva banda, la portaveu i regidora de Junts per l’Ametlla, Eva de l’Amo, apunta que és estrany que l’últim ple de la legislatura sigui el que posa la cirereta al procediment, davant la proximitat de les eleccions municipals.

En el cas del regidor portaveu del grup de Ciutadans, Josep Maria Figueres, no ha volgut fer declaracions respecte a aquesta sessió plenària.

El Ple també ha aprovat el Pla de Mesures Antifrau, amb els vots favorables de tots els partits excepte Ciutadans que es va abstenir. Es tracta d’un pla, aprovat també fa uns mesos al Consell Comarcal Baix Ebre, que correspon a unes mesures de seguretat necessàries perquè l’Ajuntament pugui rebre i accedir a subvencions de diferents projectes.

També s’ha ratificat el Decret d’Alcaldia envers la sol·licitud de subvencions destinades a entitats locals adscrites als Plans d’Emergència Nuclear. La subvenció és per una maquinària multi accessoris, valorada en 53.165 euros, per poder mantenir i ajudar a tenir en perfecte estat les diferents sortides que es necessiten per complir amb els requisits del Pla. L’acord, aprovat amb els vots a favor d’ERC, Entesa i Ciutadans i l’abstenció de Junts, serà notificat al Ministeri d’interior als efectes oportuns.

Un altre punt ha estat l’aprovació, per unanimitat, del conveni de col·laboració entre el Consell Comarcal del Baix Ebre i Ajuntament de l’Ametlla de Mar en matèria de serveis socials i altres programes relatius al benestar social.

Per últim, al ple, també s’ha fet el sorteig dels membres de les meses electoral de les eleccions municipals del 28 de maig; un punt que s’ha fet a micròfon tancat per la llei de protecció de dades.

Comparteix