Balfegó inverteix 2 MEUR en una nova granja de tonyina roja a la costa del sud d’Itàlia

Comparteix

L’empresa de l’Ametlla de Mar culpa les restriccions comunitàries de la seva marxa a l’estranger.

Balfegó, empresa especialitzada en pesca, aqüicultura i comerç de tonyina roja, ha internacionalitzat el seu negoci i posat en marxa unes instal·lacions aqüícoles en aigües italianes en col·laboració amb una societat d’aquest país, Cababianca.

L’empresa amb seu a l’Ametlla de Mar ha invertit uns dos milions d’euros en la posada en marxa de les noves piscines per a peixos, situades concretament a 2,5 milles de la costa de Marina di Camerota, localitat de la província de Salern, al sud d’Itàlia.

En un comunicat, l’empresa justifica aquesta “internacionalització” fora de Catalunya per la interpretació “restrictiva i discriminatòria” que estaria fent la Comissió Europea de la legislació vigent sobre els límits de capacitat de les granges d’engreix. El reglament, detallen, impedeix que “captures legals” a càrrec de quotes autoritzades puguin ser acollides en les seves instal·lacions de L’Ametlla de Mar.

El director adjunt del Grup Balfegó, Juanjo Navarro, apunta que existeix una discriminació cap a captures de vaixells europeus, ja que, si les captures anessin de vaixells de tercers països, sí que es permetria la seva entrada.

A banda d’això, el grup tonyinaire retreu a la Comissió Europea que penalitzi la petjada de carboni de l’activitat pesquera amb el trasllat de centenars de tonyines capturades al calador balear fins a les costes italianes.

Segons han recordat, la campanya de pesca passada Balfegó va haver de renunciar a 265 tones de tonyina roja per la interpretació del reglament europeu que va modificar la normativa de 2016 que havia d’adequar el repartiment de captures a l’increment de les quotes de pesca atorgades per l’ICCAT a la Unió Europea després dels bons resultats del pla de recuperació.

Projecte per engreixar tonyines al Cantàbric

Paral·lelament a aquest anunci, el grup ha fet públic també la posada en marxar del projecte Itsas Balfegó, juntament amb el centre d’investigació AZTI, per al desenvolupament de l’activitat aqüícola de tonyina roja en aigües d’Euskadi. S’ha presentat al govern basc un pla per crear la primera instal·lació aqüícola de tonyina roja en gàbies submergibles davant la costa de Getaria que permetin evitar els efectes dels temporals del marc Cantàbric a l’hivern.

El projecte, segons Balfegó, requerirà el suport de “totes les administracions”, així com canvis normatius per poder desenvolupar la pesca de la tonyina roja amb arts d’encerclament, amb finalitats d’engreix, en un període suficientment ampli per assegurar les captures i l’activitat com tenen autoritzat altres països com Noruega.

Comparteix