L’Ametlla de Mar acollirà el III Fòrum de l’Associació Catalana de Dones de la Mar

Comparteix

Es tracta d’una trobada anual que pretén reunir les sòcies de l’associació, establir coneixences i compartir experiències, des de diferents perspectives i àmbits, tots relacionats amb la mar.

En el marc del fòrum, també es durà a terme una Viquimarató amb la voluntat d’augmentar la presència de dones a la Viquipèdia.

Aquest dissabte 15 d’abril, a les 10.15 hores, tindrà lloc el III Fòrum de l’Associació Catalana de Dones de la Mar, a l’Escola de Capacitació Nàuticopesquera de Catalunya, situada a l’Ametlla de Mar. El municipi ebrenc rebrà més d’un centenar de sòcies i altres participants apassionats al mar en aquest esdeveniment, que enguany té com a lema ‘La Mar té Nom de Dona’. Un fòrum que serà complementat amb altres activitats divendres i també diumenge.

La consellera del Departament d’Acció Climàtica i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, serà l’encarregada d’inaugurar la tercera edició d’aquesta trobada anual que pretén reunir les sòcies, establir coneixences i compartir experiències, des de diferents perspectives i àmbits, tots relacionats amb la mar.

Enguany, la jornada s’ha dissenyat a partir de cinc xerrades conduïdes també per dones implicades en la mar i sòcies de l’associació. La primera xerrada permetrà conèixer les oportunitats professionals i laborals per a dones en l’economia blava. La segona, anirà dedicada al món de la recerca en clau de dona. La tercera xerrada donarà a conèixer l’experiència d’una dona que ha dedicat la seva vida laboral a les expedicions polars. A continuació, tindrà lloc una xerrada dedicada al món de les tecnologies subaquàtiques i per últim, s’explicarà la formació d’una escola de navegació només per a dones.

La jornada serà clausurada pel Director General de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela Casanovas i seguidament, els assistents podran gaudir d’una degustació d’ostres i musclos del Delta de l’Ebre a càrrec de Fepromodel i d’un dinar a la llotja de l’Ametlla de Mar.

Després del dinar, a les 16.30 h de la tarda, es durà a terme un itinerari interpretatiu d’unes 2 hores pel litoral sud de l’Ametlla de Mar, amb acció de neteja de platges (i bany si s’escau i el temps acompanya) de la mà de Plàncton Diving.

Eli Bonfill i Isabel Betoret són part de l’equip tècnic de l’associació.

En el marc del fòrum, divendres també està prevista una Viquimarató a la Confraria de Pescadors de l’Ametlla de Mar. És un esdeveniment on editors i voluntaris de plataformes en línia com la Viquipèdia, es reuneixen per editar articles de forma col·laborativa i participativa. Una activitat que, en aquest cas, anirà dedicada a dones de la mar, per incrementar la presència ridícula de biografies de dones a la Viquipèdia, ja que només 2 de cada 10 són de dones. L’activitat és totalment gratuïta i inclourà sopar. Per participar-hi cal enviar un correu a info@donesdelamar.cat.

El fòrum ha estat possible gràcies als ajuts atorgats a les iniciatives de col·laboració entre territoris pesquers, portades a terme pel Grup d’Acció Local Pesquer Mar de l’Ebre i GALP Costa Brava. Aquests ajuts estan cofinançats pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) en un 85% i un 15% per la Generalitat de Catalunya.

Cinc anys donant visibilitat a les dones de la mar

L’Associació Catalana de Dones de la Mar (ACDM) és una associació sense ànim de lucre fundada el 2018, que busca donar visibilitat a les dones de la mar de sectors tan diferents com la pesca, l’aqüicultura, la navegació, el submarinisme, la recerca marina o la natació; de fet, en tots els àmbits de projectes empresarials del sector marítim. La dona sempre ha estat treballant en aquests àmbits, però en moltes ocasions la seva tasca queda poc visible.

El 2019, l’ACDM va celebrar el seu primer Fòrum a Barcelona; en aquell moment les associades estaven totes vinculades al sector primari, ja sigui pesquer o bé aqüícola, pescadores, armadores, treballadores de confraries de pescadors, xarxaires. Més tard, es van anar incorporant també les dones dels altres àmbits que treballen a la mar, navegació, immersió, recerca marina, que amplien el nombre de dones associades i fan més forta l’Associació. Els anys 2020 i 2021, pels motius sanitaris no es va poder celebrar cap trobada. I el 2022, es va reprendre el fòrum que va tenir lloc a l’Escala.

Comparteix