Gaseni diu que la llei de modificació del Fons de Transició Nuclear perjudica l’Ametlla de Mar i la resta dels municipis del PENTA I

Central Nuclear Vandellòs 2022/2023
Comparteix

La modificació comporta que els municipis del PENTA I quedin fora de l’òrgan de govern i hagin de fer un reglament de gestió.

L’alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni, s’ha mostrat contrari a la modificació de l’article 8 de la Llei 5/2020, aprovada per PSC, Junts per Catalunya i Ciutadans, que fa referència al Fons de Transició Nuclear. Gaseni manifesta que es retarda el desplegament dels recursos del PENTA I i que l’Ametlla de Mar queda fora dels òrgans de governança.

El passat divendres, el Parlament aprovava la llei d’acompanyament que, a banda de mesures fiscals, financeres i administratives, també modifica el Fons de Transició Nuclear per incloure-hi els municipis de les Garrigues i el Segrià, que en van quedar fora després que PSC i Junts fessin una modificació exprés de la llei que regula el fons.

Amb la modificació, els beneficiaris del Fons seran tots els municipis de l’àrea d’influència de la zona PENTA I i tots els municipis de menys de 12.000 habitants de la zona PENTA II. El 50% dels fons anirà als de la primera zona, i la meitat restant als beneficiaris de la segona.

Gaseni manifesta que els pobles de la zona PENTA I, amb molta afectació on tenen un impacte més directe d’aquesta indústria, com l‘Ametlla de Mar, no veuran ni un euro fins que no hi hagi el reglament de gestió operatiu, és a dir, es retarda el desplegament dels recursos, mentre que els de la zona PENTA II, cobraran enguany uns 400.000 euros cadascun. A banda, afegeix que el municipi queda fora dels òrgans de governança.

La nova norma també augmenta fins al 50% el percentatge de la recaptació de l’impost sobre les centrals nuclears que s’ha de destinar a aquest fons, passant del 20% al 50%, el que suposa que el fons passi d’uns 24 milions d’euros, a repartir uns 60 milions.

Recordem que el fons té per objecte finançar el desenvolupament socioeconòmic i la transició energètica justa de les zones afectades per les nuclears.

Comparteix