Les altes captures de peix durant l’estiu donen esperança a un sector molt tocat pel preu del petroli

Comparteix

El moll, el rap i el pop blanc han estat les espècies més capturades.

La Confraria de Pescadors Sant Pere de l’Ametlla de Mar ha valorat positivament aquest estiu al sector pesquer quant a captures. Després de l’aturada biològica, els pescadors d’arrossegament han notat un augment de captures als mesos d’estiu respecte als estius anteriors. Un aspecte positiu que contraresta amb el malestar causat pel preu del petroli i les restriccions de la Comissió Europea.

El sector de l’arrossegament ha viscut un estiu amb força peix. Els pescadors han notat un increment de la major part d’espècies, sobretot del moll, el rap i el pop blanc, subhastant fins a 250.000 kg de peix als mesos forts d’estiu. Al mes de juliol, per exemple, es van subhastar 18.000 kg de moll, 8.000 kg més que l’estiu anterior.

Davant l’alta oferta d’espècies, el preu ha baixat lleugerament respecte als estius anteriors. El moll s’ha venut a uns 8 €/kg de mitjana dels 11  €/kg de l’any passat i el rap també a uns 7,5 €/kg dels 10 €/kg anteriors. Tot i això, el patró major de la Confraria de Pescadors Sant Pere, Miquel Brull, apunta que ha estat un estiu amb beneficis.

Les altes captures donen esperança a un sector tocat sobretot per l’alt preu del petroli. Els beneficis de l’estiu han pogut cobrir el carburant, però els pescadors temen que si durant l’hivern no baixa el preu, el sector serà insostenible, ja que segons Brull el preu equivaldrà a dos o tres dies de feina.

Un altre tema que també preocupa és les mesures de la Comissió Europea com el Pla Multianual de Pesca Demersal de la Comissió Europea, que suposa una reducció del 40 % de les jornades de pesca al sector de l’arrossegament, des del 2019 fins al 2025. Els pescadors creuen que les actuals aturades biològiques i les zones vedades són una eina suficient per regenerar els caladors i que calen estudis actualitzats per aplicar noves mesures. A més, reclamen una millor planificació per part de l’administració per poder-se organitzar els dies feiners.

En aquest sentit, recentment, la Generalitat de Catalunya, el Consell Regional d’Occitània, el sector pesquer català i el Comitè Regional de Pesca d’Occitània han publicat una declaració conjunta i han posat en marxa una recollida de firmes per salvar la pesca del Mediterrani.

Comparteix