Els pagesos consideren insuficients les mesures per frenar els robatoris de garrofes

Comparteix

Des de la Generalitat s’ha proposat un major control sobre la quantitat de garrofes que comercialitza cada finca.

A causa de les condicions climàtiques s’ha avançat la temporada de recollida de garrofes. Això ha tornat a posar sobre la taula aquests dies la problemàtica amb el robatori d’aquests fruits i el debat amb les mesures de prevenció necessàries. El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya proposa controlar la quantitat de garrofes que comercialitza cada finca per mirar de frenar els robatoris. Els pagesos consideren necessàries les accions per evitar-ho, però creuen que s’haurien d’explorar altres mesures que no els carreguin de tanta feina i costos.

L’any passat la Generalitat va obligar els venedors a acreditar amb la DUN la procedència del fruit i enguany comprovarà que la producció no sigui superior a la real. Així, s’ha establert un límit de 5.000 quilos per hectàrea de producció màxima estimada. Aquesta mesura té el propòsit de lluitar contra els robatoris de garrofes, que enguany es venen a un preu d’1,40 euros, quan fa un parell d’anys que era menys de la meitat.

Per evitar les sostraccions, s’ha mantingut la mesura de presentar el document de la DUN i s’ha instaurat també un control de la producció per conèixer la capacitat de collita real. La idea,, seria enfortir les garanties en el procés de traçabilitat del producte per evitar la compravenda de garrofes robades. D’altra banda, l’administració també intensificarà les inspeccions als magatzems de compra de garrofes així com la vigilància dels Mossos en el medi rural.

Els pagesos caleros veuen amb bons ulls les mesures, però consideren que són insuficients. Segons Antonio Espuny, president de la cooperativa de l’Ametlla de Mar, està molt bé que es posi èmfasi en la vigilància i control en els magatzems, ja que mentre hi hagi gent que continuï comprant productes derivats de pràctiques fraudulentes, aquestes no desapareixeran. Però també adverteix que les mesures per controlar aquestes accions no haurien de comportar més feina i costos al pagès.

Els pagesos preveuen una collita bastant menor a la d’altres anys, entre una tercera i una quarta part. Aquesta ha estat una altra conseqüència de la sequera, juntament amb l’avançament de la campanya.

Comparteix