La revisió del PDU de la Generalitat afecta cinc sectors i 244 hectàrees del municipi

Comparteix

L’objectiu és afavorir una ordenació del territori més sostenible

El passat 27 de juliol el Departament de Polítiques Digitals i Territori va aprovar inicialment el Pla Director Urbanístic (PDU), que afecta la línia de costa entre Malgrat de Mar i Alcanar, completant la revisió del planejament urbanístic del litoral català i frenant la construcció de, 46.800 nous habitatges, gairebé la meitat dels 106.000 previstos fins ara. D’aquests, 3.864 habitatges corresponen a l’Ametlla de Mar.

El PDU entre Malgrat i Alcanar ha analitzat el planejament dels 41 municipis situats en aquest tram de costa –menys l’àrea metropolitana de Barcelona-, ha identificat els àmbits on encara s’hi podrà construir i els ha revisat sota “criteris moderns de sostenibilitat”. Fruit d’aquesta revisió, es proposa impedir la construcció de 46.800 nous pisos, el 44% dels possibles.
A l’Ametlla de Mar es veuen afectats els sectors 22b1, ampliació amb 39,13 hectàrees i 2.348 habitatges, el G5 Port Olivet amb 66,01 hectàrees i 66 habitatges, Auxiliar de serveis Calafat amb 53,56 hectàrees, el K1 amb 78,79 hectàrees i 1.734 habitatges i Artilleria Torrent del pi amb 6,86 hectàrees i 46 habitatges.
L’alcalde Jordi Gaseni va manifestar en el moment de rebre la notícia, que el Pla encara no és definitiu, que han tingut diverses trobades amb la Generalitat i que s’estan informant, però sobretot, va tranquil·litzar a la població respecte al futur urbanístic del municipi

L’objectiu del PDU és afavorir una ordenació sostenible amb menys consum de sòl, fomentant pobles i ciutats més compactes i amb varietat d’usos, afavorint la connectivitat i reduint les emissions de CO₂.

És el mateix instrument urbanístic que es va fer servir per a la Costa Brava i l’Alt Pirineu, que ara es fa extensiu a la resta del litoral català. D’aquest nou PDU queda exclòs l’Àmbit Metropolità de Barcelona, que té competències urbanístiques pròpies.

El pla estarà ara sotmès a un període d’exposició pública de quaranta-cinc dies, durant els quals es podran presentar al·legacions. Després hi haurà un mes d’audiència als ajuntaments afectats perquè puguin participar novament en la redacció del document. L’aprovació definitiva es preveu a principis del 2023.

El PDU

El PDU ha analitzat 334 àmbits concrets de 30 municipis entre Malgrat de Mar i Alcanar, que sumen 4.700 hectàrees de superfície i on encara es podien construir uns 106.000 habitatges nous. Un cop revisats s’ha decidit mantenir 97 sectors tal com estan al planejament municipal, modificar alguns dels paràmetres de 132 sectors i desclassificar directament 105 sectors més. És en aquests on s’impedeix la construcció dels 46.800 pisos.

Comparteix