Primera setmana positiva de l’encerclament a la tornada de la veda

Comparteix

Dilluns passat van tornen les barques d’encerclament a la mar, després dels dos mesos de parada biològica

La matinada de dilluns dia 21 de febrer va finalitzar la veda i van tornat a la mar, les barques d’encerclament, les barques conegudes popularment com ‘les llums’ que es dediquen a la pesquera del peix blau, de tota la costa tarragonina, després de dos mesos amarrats a port, per complir amb la parada biològica.

La primera setmana ha estat força positiva. Els primers dies es van pescar a tota la província, una mitjana de 25 tones de peix blau diaris, d’una mida mitjana, majoritàriament de seitó, el 90%, tot i que també s’ha capturat alguna sardina.

Miquel Brull és patró major de la Confraria de Pescadors de l’Ametlla de Mar, i patró d’una embarcació de l’encerclament.

Un dels aspectes més preocupants pel sector, a part de la manca de captures, és la mida del peix, que ha vist com en els darrers anys i a tot el Mediterrani, ha reduït les seves dimensions de manera considerable.

El sector assenyala l’augment d’una espècie depredadora com la tonyina com la culpable d’aquesta disminució, però també la manca de plàncton per la reducció de l’aportació de nutrients i la pèrdua de qualitat del plàncton.

Tot i que el sector de l’encerclament tarragoní, no està pendent del preu de venda en llotja, al tenir un acord tancat amb Mercadona, els preus a la resta de la costa s’han mantingut com abans de la veda; baix, si hi ha peix al mercat o procedent de fora, com ara Portugal, o una mica més alt, si no hi ha gaires captures.

El sector, així com l’administració catalana, estan pendents de la remesa d’una proposta del govern central d’un pla de gestió pel peix blau, el qual ja va ser rebutjat en un primer esborrany, esmenat a la totalitat pel sector, que demana participar en la confecció del pla.

Comparteix