Un estudi corrobora que va haver-hi dos tornados a l’Ametlla de Mar

Comparteix

L’estudi encapçalat pel Meteocat ha conclòs que els dies 23 i 24 de novembre hi va haver fins a tretze mànegues marines arreu del país, cinc de les quals van tocar terra.

El Servei Meteorològic de Catalunya ha dut a terme un treball de camp per a analitzar els danys materials provocats per les ventades fortes d’origen convectiu que hi va haver a diversos punts de la meitat sud del litoral, entre els dies 23 i 24 de novembre.

L’estudi ha pogut concloure que hi va haver fins a tretze mànegues marines a tota Catalunya, cinc de les quals van tocar terra i, per tant, es van convertir en tornado.

Els dos tornados que van tenir lloc el 23 de novembre a l’Ametlla de Mar van ser d’intensitat EF1, un d’ells va succeir a les 11.28 hores i va afectar una franja de 180 metres d’amplada màxima i 8,3 km de longitud entre les Roques Daurades i les Planes. L’altre, va tocar terra al voltant de les 11.50 hores, afectant la zona de cala Forn i Sant Jordi d’Alfama, va recórrer 4,2 km i l’amplada màxima de la traça de danys va ser de 90 metres.

Durant aquests dies, la brigada municipal ha estat ajudant als veïns i veïnes afectats pels tornados a retirar els arbres caiguts. Així ho apunta l’alcalde del municipi, Jordi Gaseni, que afegeix que s’està estudiant si es declararà finalment el municipi com a zona catastròfica.

La resta de tornados que va haver-hi a Catalunya van ser d’intensitat EF0. Un d’ells va tenir lloc al Poblenou del Delta d’intensitat i va recórrer 1,6 km. A la tarda al municipi del Prat de Llobregat hi va haver un altre que va afectar l’aeroport. I l’últim va ocórrer l’endemà, dimecres 24, a Vilanova i la Geltrú. En aquest cas, la tromba marina es va dissipar ràpidament tan bon punt va tocar terra i només va recórrer poc més d’un centenar de metres.

Comparteix