L’Ajuntament de l’Ametlla de Mar es pronuncia favorablement sobre el nou decret d’energies renovables

Pla obert de la zona on es planteja el projecte eòlic l'Ametlló, al Baix Ebre. Imatge del 22 d'octubre de 2021 (Horitzontal).
Comparteix

L’alcalde Jordi Gaseni assegura que la modificació del decret 16/2019 d’energies renovables, aprovada aquest dimarts per la Generalitat, permetrà més participació dels municipis i dels ciutadans afectats.

L’Ajuntament de l’Ametlla de Mar, en general, veu amb bons ulls la modificació del decret 16/2019 d’energies renovables, aprovada aquest dimarts per la Generalitat, perquè a partir d’ara s’haurà de tenir més en compte els municipis i els propietaris.

El govern de Catalunya va aprovar, aquest dimarts, el nou decret per regular els projectes d’energies renovables, que pretén minimitzar l’impacte social dels projectes oferint un paper més actiu de la ciutadania en tot el procés.

D’acord amb el decret que vol impulsar el Govern, els promotors quan presentin un projecte per a la construcció d’un parc solar o eòlic, hauran d’acreditar que compten amb el suport inicial dels propietaris -d’almenys- el 50% dels terrenys on s’ubicarà la instal·lació.

A més, també hauran d’obrir la seva oferta a la participació pública. Donant a conèixer el projecte en mitjans de comunicació de la zona i organitzant reunions informatives amb veïns, cooperatives i ajuntaments, que tindran la porta oberta per participar d’almenys un 20% del projecte a través de la propietat o del seu finançament.

L’alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni, reacciona amb prudència al decret, vol llegir-ne la lletra petita, però està, en general, satisfet perquè ara s’haurà de tenir més en compte els municipis i els propietaris. També recorda que en el cas de l’Ametlla de Mar es va modificar el POUM suspenent llicències, perquè no es pugui construir el parc eòlic Ametlló.

Més enllà de la modificació del decret de renovables, el govern de la Generalitat treballa per fer les primeres passes per a la creació d’una energètica pública. Durant el primer semestre del 2022 s’haurà d’aprovar la llei de transició energètica, una llei que Gaseni també veu molt interessant.

També està previst que el pressupost de l’any vinent de la Generalitat incorpori una partida que farà possible crear l’equip encarregat d’identificar quina ha de ser l’estratègia de l’energètica pública.

Comparteix