Primers passos per desenvolupar comunitats energètiques a l’Ametlla de Mar

Comparteix

L’Ajuntament està pendent de diferents línies d’ajuts per desenvolupar l’autoconsum renovable amb instal·lacions d’energia solar fotovoltaica als sostres dels establiments públics.

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) està desenvolupant un estudi per crear comunitats locals d’energia al municipi. El projecte consisteix en la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques en equipaments municipals, que abastarien d’energia diferents edificis municipals i també habitatges privats, per fomentar l’estalvi econòmic, sobretot l’autoconsum públic, i la transició energètica en l’àmbit local.

L’Agència d’Energia de les Terres de l’Ebre, integrant del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), porta més de 12 anys fomentant l’estalvi i l’eficiència energètica a les dependències i equipaments municipals. Enguany, l’Ametlla de Mar ha iniciat els primers passos per desenvolupar aquesta nova manera de generar, usar i gestionar l’energia a escala local.

El projecte, que es troba en un estat de preparació, pretén instal·lar plaques solars fotovoltaiques a la teulada d’equipaments municipals – com el poliesportiu, les escoles, l’ajuntament o la nau de la brigada-, les quals permetrien subministrar energia a les instal·lacions municipals i a les llars que volguessin sumar-se al projecte, dins un radi d’acció de 500 metres.

Jordi Gaseni és l’alcalde de l’Ametlla de Mar.

Per executar aquest projecte, l’Ajuntament té previst sol·licitar els ajuts que atorga l’Institut Català d’Energia dirigides a l’autoconsum renovable elèctric en sector serveis.

De fet, paral·lelament i en la mateixa línia, recentment l’Ajuntament ha demanat una subvenció a la Diputació Tarragona de 23.500 euros, per la instal·lació de plaques al sostre de la nau de la Brigada, que podria donar abast energètic als equipaments de la Brigada, la Policia Local i SUM. Això suposaria 3.400 euros anuals d’estalvi econòmic per les arques municipals.

La voluntat, per tant, és estendre aquesta iniciativa i crear comunitats energètiques que poguessin donar abast d’energia sobretot pel consum públic, la despesa anual del qual ascendeix als 154.000€ aprox. Un sistema descentralitzat, just, eficient i col·laboratiu, que té com a objectiu final la lluita contra el canvi climàtic amb la generació d’energies renovables.

Comparteix