Es dispara el preu de la garrofa en una campanya que reduirà la producció a la meitat

Comparteix

La previsió de collita de garrofa dels productors associats a la Cooperativa Agrària de l’Ametlla de Mar i dels productors independents que comercialitzen el seu producte a través d’aquesta entitat, es reduirà a la meitat.

L’any passat la collita va ser superior a les previsions i es van arribar a produir 500.000 quilos de garrofa, mentre que aquest any, la producció es podria quedar en xifres d’entre 250.000 i 300.000 quilos.

En canvi, el preu de la garrofa segueix pujant i ja supera els de finals de la campanya passada, que van ser molt elevats. Aquesta setmana, la Cooperativa calera l’ha pagat a 0,89 €/quilo, un preu que, segons Antonio Espuny, el president de la Cooperativa, «crea inestabilitat als mercats». «Són preus disparats, perquè amb IVA te’n vas a l’1 €/quilo i això espanta a tots els compradors» afegeix Espuny.

Pel que fa a la campanya de l’ametlla, s’espera que sigui molt minsa, ja que tot i que el període de floració va transcorre amb normalitat, la sequera ha afectat la producció i la mida del fruit, provocant que les ametlles s’hagin quedat molt petites. Pel que fa al preu de l’ametlla, encara és aviat per parlar-ne i dependrà de la producció global, tot i que s’espera que segueixen mantenint-se rendibles pels productors.

Recordem que aquest any és obligatòria la presentació de la DUN, la declaració anual que ha de presentar obligatòriament la persona titular de l’explotació agrícola. Un dels principals problemes en la comercialització de les garrofes està en la compravenda il·legal, ja que hi ha alguns majoristes no demanaven la DUN, i els lladres podien vendre el producte dels seus furts i robatoris amb total impunitat.

Comparteix