Les captures de peix blau segueixen estant sota mínims

Comparteix

La pesca d’encerclament no aixeca el cap. Les barques d’encerclament de Tarragona continuen immerses en una crisi de captures de peix blau. Després de la parada biològica, al mes de febrer, les captures eren insignificants, al maig i juny es van recuperar una mica, però durant l’estiu, s’ha tornat a registrar una altra davallada. Els pescadors assenyalen la sobrepoblació de tonyina com a culpable.

Darrerament, les dues embarcacions caleres que es dediquen a la pesca del peix blau i que són les úniques que queden en els ports de la costa de l’Ebre, tornen de la mar amb les mans buides. Fa uns anys, les barques caleres van deixar el port de l’Ametlla de Mar per establir-se al de Tarragona i poder pescar més, però el problema és generalitzat a tota la costa.

Al mes de maig i juny, la situació va remuntar una mica. La pesquera era lineal, fins i tot va haver-hi dies que les barques del poble van pescar a la costa calera i cadascuna agafava uns 4.000 kg, sobretot de seitó. Durant l’estiu però, principalment el mes d’agost, ha estat catastròfic i molts dies es queden en números vermells. Hi ha dies que estan de sort i entre les 9 barques de Tarragona agafen uns 7.000 kg, que serien gairebé 800 kg per barca.

Els pescadors en donen la culpa a la superpoblació de tonyines, que s’alimenten d’espècies com el seitó i la sardina. De fet, les captures coincideixen amb els moviments migratoris de l’espècie, així ho explica el patró major de la Confraria de Pescadors de l’Ametlla de Mar i patró d’una barca d’encerclament, Miquel Brull.

Entre 2018 i 2020 la flota de Tarragona ha vist caure les captures de peix blau un 64% i la facturació, un 61%. El sector seguirà exigint mesures per reduir la presència de la tonyina, l’espècie que, segons apunten, és la culpable de la crisi del peix blau.

Comparteix