Primer dia sense peatges a quatre autopistes catalanes, entre elles el tram nord de l’AP-7

Comparteix

D’aquesta manera, es podrà anar des de l’Ametlla de Mar fins a la Jonquera gratuïtament per l’AP-7.

Acaben les concessions d’Abertis en quatre autopistes catalanes: el tram nord de l’AP-7 (de Vila-seca a la Jonquera); l’AP-2, de Saragossa al Penedès; la C-32 al Maresme i la C-33 entre Barcelona i Montmeló. Les concessions per explotar aquestes vies van finalitzar aquest 31 d’agost, després que el govern Espanyol i la Generalitat decidís no prorrogar-les. D’aquesta manera, es materialitza una de les reivindicacions històriques dels usuaris.

A partir d’aquest dimecres, anar des de l’Ametlla de Mar fins a Tarragona, Barcelona o arribar fins a França per l’AP-7 serà totalment gratuït. Aquest canvi prové perquè el govern espanyol va decidir no prorrogar les concessions que tenia Abertis.

Els usuaris d’aquestes vies ja feia anys que reivindicaven el fet que aquestes carreteres fossin gratuïtes. N’és un exemple el moviment veïnal ebrenc, Prou, AP-7 Gratuïta Ja, que conjuntament amb altres entitats, argumenten que cal exigir inversions públiques a les autopistes també en matèria de nous accessos, senyalització i aparcaments per a vehicles pesants. Llorens Navarro n’és el portaveu.

En total, 556 quilòmetres que, per primera vegada, són lliures de peatges. El final d’aquests peatges suposarà, a grans trets, 750 milions d’estalvi anual per als usuaris en unes vies on es fan més de 13 milions de desplaçaments. Ara, en l’aire queda saber com es finançarà el manteniment d’aquestes vies i en quina mesura hi contribuiran els usuaris.

A Catalunya encara funcionaran quatre peatges, la majoria dels quals, a la C-16. Són, a més, alguns dels trams més cars de tot l’estat espanyol. C-16: al túnel del Cadí, C-16: al Bages, C-16: als Túnels de Vallvidrera i C-32: entre Castelldefels i el Vendrell (túnels del Garraf).

Comparteix