Aturada del sector pesquer català per protestar contra el perill real de desaparició de l’activitat pesquera

Comparteix

Aquest divendres s’han organitzat diverses concentracions de pescadors a diferents confraries de la costa catalana. Els pescadors caleros s’han desplaçat a la Ràpita, on a les 10 h tindrà lloc una concentració.

El sector pesquer català atura aquest divendres la seva activitat. Les barques catalanes no sortiran a pescar i a banda també, es faran concentracions per reclamar un Pla de Gestió General per al conjunt de la flota mediterrània que asseguri el manteniment de la modalitat d’arrossegament. L’aturada agafa als pescadors de l’arrossegament caleros, cambrillencs i tarragonins d’aturada biològica, però serà secundada per tots els pescadors de la costa catalana, als que també s’han afegit els balears, valencians, murcians i andalusos de la part mediterrània.

La Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors ha convocat una aturada del sector pesquer català, per aquest divendres, en desacord amb l’aplicació del Pla Multi anual de Pesca Demersal a càrrec de la Unió Europea i que suposarà la dràstica reducció de les jornades de pesca al sector, el que per a molts, seria la mort del sector.

S’ha constatat des de l’aplicació del Reglament Europeu de gestió de la pesca d’arrossegament, aprovat l’any 2019, que any rere any, estan reduint de manera molt dràstica les jornades de pesca disponibles, la qual cosa fa perillar la viabilitat socioeconòmica del sector i amb ella la seva continuïtat. Per aquest any 2021 es preveuen 163 jornades de pesca, quan l’any 2020 n’hi va haver 174 i l’any 2019, 192.

Els pescadors catalans, històricament, sempre han estat a favor, d’implementar mesures de protecció del recurs, com ara vedes biològiques, reducció d’horaris i recentment la proposta de zones de tancaments de 400 Km/2, i altres mesures, dirigides sempre a protegir el recurs pesquer per garantir la viabilitat de l’activitat, les quals no s’han tingut en compte abans de l’entrada en vigor del MAP.

Així i tot, aquestes propostes no han estat tingudes en compte ni per l’Estat, via la Secretaria General de Pesca (MAPA), ni per la Unió Europea, per la qual cosa, proposen l’adopció de mesures urgents per reconduir la situació actual, ja que tal com està plantejat, consideren que és d’impossible compliment.

Antoni Abad, president de Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors considera que si s’aplica com està previst, pot significar la mort del sector.

Davant de l’actual situació els pescadors demanen a l’Estat, via la Secretaria General de Pesca, un pla de gestió general per al conjunt de la flota mediterrània que asseguri el manteniment de la modalitat d’arrossegament, però també per a la flota d’encerclament o la d’arts menors.

Quant a l’aturada de divendres, a més de ser seguida per les 227 barques de l’arrossegament que hi ha a Catalunya, també ha estat secundada per tots els sectors pesquers dels ports catalans, la Comunitat Valenciana, Murcia i l’Andalusia Mediterrània.

Concentracions de protesta a les diferents confraries de Catalunya

Aquest divendres s’han organitzat diverses concentracions de pescadors a diferents confraries de la costa catalana. A la Costa de l’Ebre, els pescadors s’han concentrat al moll pesquer de la Confraria de Pescadors de Sant Carles de la Ràpita, a les 10 del matí, on s’ha llegit un manifest reivindicatiu.

Centenars de pescadors i representants del sector pesquer de la demarcació de Tarragona s’han traslladat a la Ràpita per participar a una de les concentracions que s’han organitzat des de la Federació de Confraries. A les 10 h del matí s’ha anat aplegant la gent a la punta del moll, on s’hi han pogut llegir pancartes de ‘MAP = Mort del sector pesquer’, fent referència al Pla Multi Anual de Pesca de la Unió Europea, que asseguren que aquest pla vol acabar amb l’activitat pesquera. Després s’ha llegit un manifest en el qual s’ha mostrat el malestar que està patint el sector per les retallades de les jornades de pesca del sector i sobretot també s’han fet moltes crítiques pel poc suport que està rebent el sector per part de l’Estat Espanyol. Així ho remarca també el president de la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Tarragona i patró major de la Confraria de la Ràpita, Eusebio Rosales.

Per la seva banda, el patró major de la Confraria de l’Ametlla de Mar, Miquel Brull, remarca que la situació és insostenible.

Comparteix