El Glòria i la pandèmia condicionen el balanç del 2020 de la Confraria de Pescadors

Comparteix

Un any amb importants davallades del preu del peix, però amb força presència de pop, moll i gamba blanca, i un repunt de les captures del peix blau a la costa calera.

Les captures de lluç han disminuït notòriament.

La Confraria de Pescadors Sant Pere de l’Ametlla de Mar ha fet balanç de tot el 2020 i l’ha qualificat d’un any difícil. Un any que va començar amb el temporal Glòria i va seguir amb la pandèmia del coronavirus, provocant una baixada important de les captures i dels preus de venda del peix. Pel que fa a les espècies més capturades hi ha el pop, el moll i la gamba blanca. També s’ha registrat un repunt del peix blau davant de la costa calera, mentre que el lluç ha disminuït notòriament. Totes elles però, han registrat importants davallades de preu.

L’afectació del temporal Glòria sobre el sector pesquer a primers de l’any 2020 va ser molt important. Als dies que els pescadors de l’arrossegament van deixar d’anar a pescar a causa de la mala mar, s’han d’afegir els dies que les barques van haver d’amarrar a port a causa de la pandèmia, fet que els va obligar a acollir-se als ERTOS impulsats pel govern.

A tot això també s’ha d’afegir la problemàtica causada per la captura de tonyines mortes durant els mesos posteriors al Glòria. El temporal va provocar una fuita de milers de tonyines de les instal·lacions aqüícoles del Grup Balfegó, que les embarcacions de l’arrossegament capturaven mortes, obligant-los a llençar el peix de les captures. En aquell moment, Balfegó va avançar una quantitat de diners per compensar els pescadors per cada tonyina morta capturada i ara s’està pendent de cobrar la resta de compensacions, que es preveu que arribin dins el termini d’un mes.

Miquel Brull és el patró major de la Confraria de Pescadors de l’Ametlla de Mar.

Les captures de 2020 van reduir-se en 120.000 quilos de peix respecte al 2019, tot i que la tornada de les dues barques de l’encerclament a la llotja calera, -única dada positiva del 2020-, va fer que es compensessin les captures amb el peix blau. En total, les captures de peix a la Llotja de l’Ametlla de Mar durant el 2020 van ser d’1.100.000 quilos de peix.

El fet que les restriccions del Procicat obliguessin a tancar totalment o parcialment el sector de la restauració durant molts mesos, també va afectar de manera negativa el sector pesquer, ja que es van registrar baixades importants en el preu de venda del peix. Especialment, les arts menors es van veure molt perjudicades per la baixada del preu de venda d’algunes espècies, com la dorada o el llobarro. En general, la reducció de la facturació en les vendes del 2020 va ser de 600.000 € respecte a l’any anterior.

Pel que fa a les espècies, el 2020 ha estat un any durant el qual han augmentat les captures de pop, moll i gamba blanca, -tot i el seu preu baix-. Mentre que el lluç va registrar una important davallada de captures.

Amb tot i afortunadament, la Confraria ha rebut ajudes per part de l’administració per l’aturada del sector per la Covid-19 i algunes barques també estan pendent de cobrar-ne durant aquest 2021. Paral·lelament, també cal destacar que els armadors de l’arrossegament van poder cobrar a finals de la setmana passada les compensacions econòmiques per la darrera veda biològica.

Ara amb la mirada al 2021, els pescadors esperen que sigui un millor any. El seu inici tampoc ha estat per tirar coets, perquè no s’està agafant una gran quantitat de peix però sí que s’ha registrat un increment dels preus de venda.

Comparteix